Belföld

Mikola 670 milliárdot költene az egészségügyre

Ha a Fidesz nyeri a választásokat, kifizetik az egészségügyi szakdolgozók hűségjutalmát, az elmaradt orvosi és szakdolgozói ügyeleti díjakat. A védőnők köztisztviselői jogállásban dolgoznának, a gyógyszertárakat nemzeti érdekkörben és gyógyszerészi tulajdonban tartanák – Közölte Mikola István.

A Fidesz egészségügyi egyeztető fóruma a párt legfelsőbb vezetésével egyetértésben azt a döntést hozta, hogy amennyiben a Fidesz kormányra kerül, akkor 670 milliárd forint áll majd rendelkezésre az egészségügy megújítására, a szerkezetátalakításra, a működésbeli változtatások finanszírozására – közölte Mikola István.


A szakpolitikus ezt megelőzően megbeszélést folytatott Cser Ágnessel, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökével, Hávelné Szatmári Katalinnnal, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökével, Éger Istvánnal, a Magyar Orvosi Kamara elnökével és Kubányi Jolánnal, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara általános alelnökével.

„A forrásfedezetet bírjuk, a bejelentett intézkedéseket meg fogjuk tenni” – hangsúlyozta, és az egészségügyi világnap alkalmából az ágazat dolgozóinak is köszönetet mondott áldozatos munkájukért. A hűségjutalomról szólva megismételte, hogy négyévente egyévnyi bérnek megfelelő jutalmat fizetnének ki az egészségügyben dolgozó 47-48 ezer szakdolgozónak. A hűségjutalom kifizetésének módjáról tárgyalásokat kezdeményeznek a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarával. Az elmaradt orvosi és szakdolgozói díjak 2004. május 1-ig történő visszamenőleges kifizetéséről pedig a Magyar Orvosi Kamarával kezdeményeznek tárgyalásokat – tette hozzá.

A gyógyszertárakról szólva elmondta: a Fidesz megőrizné a patikaalapítás jelenlegi rendjét, visszaállítaná az egységes gyógyszerárakat, és nem engedné a „gyógyszereket kivinni” a patikából. Cser Ágnes a sajtótájékoztatón fontos pontoknak nevezte a bejelentett vállalásokat, Éger István pedig arról beszélt, hogy ez az első alkalom hosszú idő után, amikor bármely politikai erő az egészségügyet reprezentáló szakmai testületeket összehívta. Ez nem kampányolás, bármely politikai erőhöz odamegyünk, ha hív – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik