Belföld

Gyurcsány: négyen nem lehet vitatkozni

A pártok listavezetőinek csütörtök esti vitája után Dávid Ibolya, Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor és Orbán Viktor a Nap-Keltében nyilatkozott. A kormányfő négypárti parlamentnek örülne, Orbán szerint tudott segíteni az embereknek a döntésben, Dávid Ibolya a parlamentbe jutásban, Kuncze nyolc százalékban bízik.

A választáson való részvételnek belülről kell jönnie – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Televízió reggeli műsorában. A miniszterelnök kiemelte, hogy a szocialista párt támogatói nem azért mennek el szavazni, mert „jön a Gyurcsány vagy a Gyurcsány küldötte és fülön fogja őket egyesével”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy eldőlhet-e a választás az első fordulóban, a miniszterelnök azt válaszolta: vasárnap este kiderül, hogy hány párti lesz a parlament. Mint mondta, három párt biztosan bekerül az Országgyűlésbe, „és nem bánnám, hogyha négy lenne.” Véleménye szerint az SZDSZ bejut a parlamentbe, mert mint megjegyezte, szükség van a liberális pártra. Az első fordulóban látszani fog az érdemi szocialista fölény – jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc a televíziós viták kapcsán közölte: az első, szerda esti vita izgalmas volt, világosan látszottak a különbségek, a csütörtöki vita pedig nyugodt beszélgetés. Négyen nem lehet vitatkozni, négyen már csak veszekedni lehetne, vagy egymás mellett elbeszélni, a csütörtöki vitában mindenki egy kicsit talán biztonsági játékot is játszott – mondta a miniszterelnök. Mint megjegyezte, meglepte, hogy Orbán Viktor a szerdai vitán „inkább zárt monológokra készült”.

Orbán: tudtam segíteni

Orbán Viktor a két miniszterelnök-jelölti vitában nyújtott teljesítményét értékelve a Nap-keltében azt mondta: „Én úgy érzem, hogy tudtam segíteni az embereknek a két vita után, én mindent megtettem annak érdekében, hogy az emberek úgy gondolhassák, hogy nem va banque-ot játszanak, hogy nem feketeló-befutó lehetséges, hanem mindent hallhattak, mindent láthattak, láthatták a programokat, a stílusokat, az embereket, dönthetnek” – mondta a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Mint mondta, a választáson magas részvételi arányra számít.

Az általa felvetett budapesti fejlesztési minisztérium tervéről közölte: az elmúlt években sem sikerült összefésülni az önkormányzatok rendszerét és a főpolgármesteri hatásköröket, így véleménye szerint a jelenlegi keret alkalmatlan erre, más módon kell ezt megpróbálni. Nem lesz mindig a szabad demokraták hitbizománya Budapest, itt is változhatnak és reményeim szerint változnak is a dolgok – tette hozzá Orbán Viktor.

Dávid: meghatározó erő leszünk

A pártelnök bízik abban, hogy az MDF meghatározó ereje lesz a következő parlamentnek. Abban bízom, hogy a Magyar Demokrata Fórum nagyon komoly meglepetést fog okozni április 9-én éjszaka – mondta a pártelnök. Dávid Ibolya szerint azok az emberek hallják meg az MDF szavát, akiknek elegük van a mai hisztérikus, érzelmi politizálásból és a kettéosztottságból. Az MDF számára az a választás tétje, hogy lesz-e normális, tisztességes párbeszédre épülő jobboldal Magyarországon, amelynek ma az MDF a letéteményese – fűzte hozzá.

Kijelentette: a két nagy párt összesen mintegy hatezer milliárd forintos költséget jelentő ígéreteit a középosztállyal kívánja megfizettetni, miközben ez a társadalmi réteg fizeti a szegények segélyeit és a gazdagok be nem fizetett adóját. Ezen ígéretek betartásához, az euró 2010-es bevezetéséhez, az államadósság és a nyugdíjak kifizetéséhez vagy a költségek 25 százalékos csökkentésére, vagy adó- és járulékemelésre lenne szükség – mondta Dávid Ibolya.

Kuncze nyolc százalékban bízik

Számomra a győzelmet a nyolcszázalékos eredmény jelentené, a parlamentbe jutásban biztos vagyok – válaszolta a választási eredményre vonatkozó kérdésre Kuncze Gábor. Hozzáfűzte: ez kifejezetten ambiciózus cél.

Budapestnek van főpolgármestere, nincs szükség Budapest-fejlesztési minisztériumra – ezt már arra a felvetésre mondta az SZDSZ elnöke, hogy Orbán Viktor külön minisztériumot hozna létre a fővárosi ügyek intézésére.

Kuncze Gábor emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány idején mondták fel a metrószerződést. Hozzátette, ha ez nem történt volna meg, már megépült volna a 4-es metró. Mint mondta, ezenkívül visszatartották a címzett támogatásokat, és a fővárost több más intézkedéssel is sújtották, aminek következtében visszaesett Budapest fejlődése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik