Belföld

Demonstráltak az otthonszülésért

Az Otthonszülés Napjának Szervező Bizottsága pénteken 11 órakor az ország kilenc nagyvárosában azonos időben zajló megmozdulást szervezett az otthonszülés létjogosultságának elismertetéséért.

A demonstráció célja, hogy hazánkban is megszűnjön az otthonszülést választó családok és a szülést segítők hátrányos megkülönböztetése. A megmozduláson részt vevők fel szeretnék hívni a társadalom figyelmét a gyermekek világrajövetelének körülményeire, amelynek középpontjában a háborítatlan szülés áll.

S bár ez a világ több országában elfogadott „megoldás”, jelenleg Magyarországon az otthoni körülmények között való szülés a gyermekek világrajövetelének nem választható formája: hazánkban hátrányos megkülönböztetés éri az ilyen lehetőséget választó családokat. Emellett a Szülészeti Nőgyógyászati Szakmai Kollégium sem ismeri el az intézeten kívüli, szaksegítséggel zajló szülést.

Ugyanolyan jogokat követelnek

A megmozdulással a szervezők és a résztvevők el szeretnék érni, hogy az otthonszülést választók ugyanazokkal a jogokkal rendelkezzenek, és ugyanúgy vehessék igénybe a társadalombiztosítás szolgáltatásait, mint akik intézetben szülnek. Továbbá a bábák is megkapják a működésükhöz szükséges engedélyt, ezzel hozzásegítve őket a legális munkalehetőséghez, valamint az erkölcsi és szakmai megbecsüléshez. Ma ugyanis a szülésznők a kórházak, klinikák falain belül nem kapnak olyan, valóban aktív, támogató szerepet a szülések során, mint amilyen a bábákat más országokban megilleti.

Az otthonszülést támogatók leszögezték: nélkülözhetetlennek tartják a szakemberek tudását és a kórházak felszereltségét intézeti és intézeten kívüli szülés esetén egyaránt. De Magyarországon jelenleg nem létezik önálló bábapraxis, így kizárólag az intézményen kívül nyílik lehetőség a háborítatlan szülésre. Ahol pedig szülésznői szakfelügyelet alatt, komplikációmentesen megy végbe a folyamat, ott az orvosnak a jelenléte mellőzhetővé válik.

A szervezők a mai országos megmozdulással kifejezték szolidaritásukat dr. Geréb Ágnessel, aki a 2003. december 24-én született ikerpár világrajövetelének szaksegítője volt, és aki ellen több munkatársával és a szülőanyával együtt rendőrségi eljárás indult. A mai esemény aktualitását az adta, hogy az ellenük indított nyomozás befejeződött, ám az ügy korántsem ért véget, mivel az ügyiratokat vádemelési javaslattal továbbították az ügyészséghez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik