Belföld

Szünetel az EB-uszoda építése

Van egy hónap tartalék az építkezés ütemében, ám ha sokáig tartósan magas lesz a vízállás, igen feszített tempóban kell dolgoznunk – adott prognózist a margitszigeti uszoda helyzetéről Keszthelyi Péter.

A beruházás főmérnöke külön engedéllyel bemehetett a Margitszigetre, ahol megnézte, történt-e valami rendkívüli a Hajós Alfréd-uszoda két új medencéje körül, de mint mondta, szerencsére egyelőre nincs nagyobb vész. Ha csak nem tekintjük annak azt, hogy egyelőre teljesen leállt az építkezés – közölte Keszthelyi.

A főmérnök úgy vélte, problémát az jelentene, ha egy hónapig tartósan magas maradna a vízszint, a két új medence – a tízpályás, ötven méteres úszómedence, valamint az új műugró – burkolási munkáival ugyanis még nem végeztek, ugyanakkor ezeket most tele kellett tölteni, nehogy az ár miatt alulról óriási nyomóerőt kifejtő víz felnyomja az aljzatot, vagy áttörje a lefolyók tolózárját.

Bizakodni kell

Ahhoz, hogy a medencékből leengedhessük a vizet, legalább öt méterig kell visszamennie a Dunának a jelenlegi nyolc és félről, addig sajnos csak a felső szerkezeteket tudjuk építeni – tette hozzá Keszthelyi, aki jelezte, van egy hónapnyi tartalék az ütemezésben, legalábbis az úszó Eb szempontjából. Abban viszont – írja a Nemzeti Sport – egyelőre csak reménykedni tudnak, hogy a Duna nem önti el az építkezés helyszínét, az ugyanis rendkívül megnehezítené az építtetők dolgát, elvégre a takarítás, fertőtlenítés, kárhelyreállítás további értékes napokat emésztene fel.

Amikor kint jártam a szigeten, a víz az uszoda magasságában még nem érte el a homokzsákokat, a szakemberek egyébként is állítják, a jelenlegi formában kilenc méterig képes ellenállni az ideiglenes töltés. Bízunk abban, hogy nyolchatvannál tényleg nem lesz magasabb a Duna – vélekedett a főmérnök.

Keszthelyi Péter ugyanakkor jelezte, a most kiesett időt később csak úgy lehet behozni, ha az uszoda elkészültekor valamennyi illetékes szakhatóság rendkívüli eljárásban adja ki az engedélyeket – írja a sport napilap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik