Belföld

Hétvégi számmisztika

Ahány szám, annyi minőség. Átnyálaztuk a hétfői lapokat, majd átböngésztünk egy-két internetes portált is, hogy megtudjuk, hol, mennyire taksálták a hétvégi gyűlésezőket.

Lehet, hogy a nagygyűlés nem a számoktól nagy? Ki tudja: becsülgettek a szervezők és a szimpatizánsok, továbbá a tudósítók is. Már a mi tudósításainkban is szerepelt, hogy az MSZP háromszázezer körülire, a Fidesz másfél millióra becsülte híveinek az utcára toborzott számát. Tudható: a szervező – eredményességének igazolására – mindig túlbecsüli a maga teljesítményét.

A tudósító, a média azonban külső szemlélőnek számít. Persze nincs érintetlen elme.

A Magyar Hírlap külön cikkben számol el: Sokan voltak, de mennyien? címmel. A számháborúban azonban kerülik a becslést: Deutsch-Fürt idézik, aki szerint másfél millióan vettek részt a gyűlésen. Igaz, Orbán Viktor szerint most többen voltak, mint négy éve. Az MSZP utcagyűléséről Gál J. Zoltántól a több mint háromszázezret idézik. A lap az egyenruhásokat is meginterjúvolta: a szocialistákét kétszázezer, a Fideszét félmilliósra kalkulálták.

A Magyar Nemzet az MSZP gyűlését néhány tízezresre saccolta, a Kossuth térire azonban a Fidesz becslését elfogadva több mint másfél millió embert jeleztek. A Népszava címlapján elszánt tömegekről ír, majd cikkében az MSZP-gyűléssel kapcsolatban hangsúlyozta: „szervezők és hatóságok becslései szerint is több mint háromszázezren vettek részt”. A Kossuth térről nem adtak mennyiségi jelentést.

A napilapok sorában a Népszabadságot szemléztük még. Szombatra ők mintegy 150 ezer főt kalkuláltak, a lap szerint vasárnap Orbán beszédét is „legföljebb” ugyanennyien hallgatták a téren.

Az online médiumokban helyenként viccesen számlálták a gyűlésezőket. Az Index írja az Andrássy útról: „Tapasztalt helyszíni tudósítóink 20-30 ezer embert becsültek a térre, de hangsúlyozták, a hosszában elnyúló alakú tömeget nagyon nehéz megbecsülni, ráadásul a kivetítők miatt a tömeg sűrűsége hosszában váltakozott”. Végül a 37 588 +/- 1-nél kötnek ki 17 550 négyzetméterre kalkulálva ki a tömeget. A Kossuth térre ugyanezzel a módszerrel 97 715 országépítőt számoltak, +/- 2 álldogáló turistával megspékelve. Velük szemben az [origo] nem saccolgat: „A Fidesz szerint a Kossuth téri rendezvényen jóval több mint másfélmillió ember vett részt. (…) Az MSZP saját, szombati nagygyűlésén jelen lévőket egyébként háromszázezerre becsüli”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik