Belföld

Többórás sorok az urnák előtt

Kicsit körülményes procedúra várta a külföldön szavazókat, ám a többség türelmesen kivárta sorát, ami a hazai átlagnál nagyobb részvételi arányt eredményezhet.

A szavazásra jogosult, külföldön tartózkodó magyar állampolgárok tömeges részvételével zajlott vasárnap az országgyűlési választások első fordulója – jelentették a Magyar Távirati Iroda külföldi tudósítói. Egyes fővárosokban hatalmas sor alakult ki a szavazóhelyiség előtt.

A londoni magyar nagykövetség előtt, ahol a külföldi voksolási szándékukat bejelentő választók közül messze a legtöbben vetették fel magukat a névjegyzékbe, még késő délután is hosszú sor kígyózott. A követség listáján 1247 választásra jogosult magyar állampolgár neve szerepelt. A London diplomáciai negyedében lévő magyar követségi és konzulátusi épületegyüttes környéke vasárnap általában kihalt, most azonban hatalmas tömeg állta körül folyamatosan képviseletet. Közép-európai idő szerint nem sokkal 17 óra – vagyis mintegy két órával a urnák zárása – előtt hozzávetőleg kétszáz méteres sorban várakoztak a zömmel fiatal, húszas-harmincas éveikben járó választók; a legtöbbjük Londonban dolgozó munkavállaló. A követségi épületbe már bejutottak az MTI-nek elmondták: két és fél órát tartott, mire a sor végétől elértek a bejáratig. A várakozók körében – egy-két türelmetlen megnyilvánulástól eltekintve – általában jó volt a hangulat, annak ellenére, hogy a sorban állókat délután jókora zápor is eláztatta.

Türelmesen vártak

Mind Berlinben, mind Münchenben a jegyzékbe vettek körülbelül kétharmada adta le szavazatát délután 16 óráig. Berlinben 319-en, Münchenben 409-en vétették magukat jegyzékbe, Németország a 728 fővel “bronzérmes” Nagy-Britannia és az Egyesült Államok mögött. A megadott határidőig összesen 8111 magyarországi lakhellyel rendelkező külföldön élő magyar állampolgár jelezte, hogy élni kíván szavazati jogával. Mind Berlinben, mind Münchenben a délelőtti óráktól a délután háromig terjedő időszak volt a legnehezebb. Münchenben sokan el is mentek, s később akartak visszajönni. A bajor főváros magyar főkonzulátusán pótasztalt is beállítottak, s három szavazófülke fogadta a választókat.

Másfél órán át kellett sorban állniuk vasárnap délután a parlamenti választás első fordulójában szavazni kívánóknak a párizsi magyar külképviseleten. A francia fővárosban délután négyig a 411 regisztrált szavazó kétharmada adta le voksát a párizsi főkonzulátuson kialakított két szavazófülkében. Németh Borbála, a párizsi magyar külképviseleti iroda vezetője az MTI-nek elmondta: reggel tíz óta folyamatosan érkeznek a szavazók, akik türelmesen várakoznak az utcáig érő sorban. A várakozás oka, hogy a különböző magyar választókerületekből érkező szavazók a területi listák mellett egyéni választókerületi képviselőjelöltekre is szavazhatnak, s ez teszi hosszadalmassá a regisztrációt

A Fidesz részvételével

Nyugodt, derűs légkörben, de lassan zajlik a magyarországi parlamenti választás első fordulójával kapcsolatos szavazás a belgiumi magyar külképviseleten: a szavazóknak – köztük az MTI tudósítójának is – vasárnap délután 70-80 percet kellett várakozniuk, hogy leadhassák szavazatukat. Ennek oka a bonyolult szabályozás: a külföldön szavazókról minden egyes esetben külön jegyzőkönyvet kell kitölteni, nevével, lakcímével, személyi számával. Így azután a választási bizottság tagjai hiába dolgoznak teljes erővel, a helyi diplomaták szerint óránként 30-40 embernél több nem tud szavazni.


A választási bizottság tagjainak arra sem volt idejük, hogy megszámolják, hányan adták le délután öt óráig szavazatukat. Egyikőjük az MTI-nek elmondta, hogy nagyjából 60 százalék körüli részvételi aránynál tarthatnak. (A brüsszeli nagykövetségen az első fordulóban 643 magyar állampolgár adhatja le szavazatát, ennyien szerepelnek a választói névjegyzékben.) Rendbontás nem történt, a helyszíni tapasztalatok szerint a sorban állók beszélgetve, nyugodt, derűs hangulatban várják, hogy sorra kerüljenek. A szavazásra a magyarországi pártok közül egyedül a Fidesz-MPSZ küldött megfigyelőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik