Belföld

Orbán aktív Európát szorgalmaz Rómában

Az aktív Európa programját kívánja meghirdetni Orbán Viktor az Európai Néppárt (EPP) római értekezletén, miután szerdán ismét alelnöknek jelölték a konzervatív pártokat tömörítő szervezet tisztújító kongresszusán.

A Fidesz elnöke előadást tartott a magyar belpolitikai helyzetről, és – mint az MTI-nek telefonon elmondta – igyekezett pontos képet alkotni, de kétségkívül az “optimizmus és a bizakodás hangján” szólalt meg. “Az Európai Néppárt miniszterelnökei és vezetői szorítanak a mi sikerünkért, ami érthető, mert a választás ugyan Magyarországon van és a magyar emberek számára a legfontosabb, de befolyásolja az európai erőviszonyokat is” – tette hozzá a pártelnök.

Hangsúlyozta: nem mindegy, hogy az európai jobb- vagy az európai baloldal, a polgári vagy a szocialista erők fognak megerősödni. Orbán Viktor közölte: alelnöki jelölése elfogadásával együtt a néppárt elnökségének bemutatta azt a programot is, amelyet alelnökként szeretne meghirdetni, s amelyről a csütörtöki plenáris ülésén fog beszélni.

A program, amely az Aktív Európa címet viseli, arra a megállapításra épül, hogy a következő években Európának két kihívással kell szembenéznie, az egyik a tömeges munkanélküliség, a másik alacsony gyermekszám és az egyre fogyó családok – fejtette ki Orbán Viktor, aki szerint mindkettőt orvosolni kell, mert egyébként a cselekvő, aktív és tetterős Amerikával és Ázsiával szemben “ledolgozhatatlan lépéshátrányba” fog kerülni a mi kontinensünk.

A politikus – aki jelenleg is az EPP egyik alelnöke – kiemelte: a tisztújításról döntést hozó csütörtöki ülésen javaslatot tesz a kis- és középvállalkozások támogatására, “egyfajta új európai Széchenyi tervre”, és kezdeményezi azt is, hogy az unió szorgalmazza tagállamai számára a családok költségeit elismerő, adóterheiket csökkentő adórendszerek kiépítését.

Római programjáról szólva Orbán Viktor elmondta: csütörtökön délelőtt XVI. Benedek pápa fogadja a néppárt szűk körű vezetőségét, ugyanakkor várhatóan lesz lehetőség magán meghallgatásra is, bár erről csak aznap tud biztosat mondani. Hozzátette: még szerdán este, vagy csütörtökön reggel lehetősége lesz tárgyalni Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel, de várhatóan találkozik a francia jobboldal vezetőjével Nicolas Sarkozyvel, s reményei szerint Angela Merkel német kancellárral is megbeszélést folytat majd Rómában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik