Belföld

Robbantás a nagygyűléseken?

A magyar titkosszolgálat hivatalos értesítést kapott arról, hogy külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával robbantásokat kívánnak elkövetni az országban, a választási nagygyűléseken. Az MSZP és a Fidesz is megtartja hétvégi nagygyűlését. A nemzetbiztonsági bizottság valószínűleg pénteken ülésezik.


Merényletlista


Az 1998-ban elkövetett robbantásoknál március 12-én robbanószerkezetet találtak egy nejlonzacskóban a Független Kisgazdapárt Belgrád rakpart 24. szám alatt székháza előtt. A robbanószerkezetet hatástalanították. Március 16-án robbantás történt Torgyán József, a Független Kisgazdapárt elnökének rózsadombi, hatlakásos társasházi lakásánál. Személyi sérülés nem történt, de a detonáció megrongálta Torgyán József lakását, fia ügyvédi irodáját és a környéken lévő gépkocsikat. Május 1-jén – Szájer Józsefnek, a Fidesz alelnökének XVI. Futórózsa utcai lakása előtt késő este pokolgép robbant. Sérülés nem történt, a politikus nem volt otthon. Május 24-én egy kilogramm TNT-t tartalmazó robbanó szerkezet lépett működésbe a XXII. kerületben, a Nagytétényi út és a Dózsa Gy. út sarkán, az MDF kerületi irodájának otthont adó földszintes épületnél. Két ember könnyebben megsérült. Június 15-én pokolgép robbant a Fidesz Lendvay utcai székházánál, amelyet a Dózsa György útra néző magasföldszinti erkélyre helyeztek el. A detonáció következtében az épület megrongálódott, személyi sérülés nem történt.

Gyurcsány Ferenc, akit a múlt héten pénteken tájékoztattak az információról, úgy fogalmazott, megbízható, ellenőrzött forrásból származik az értesülés. “A megküldött jelentés szerint a merényletek végrehajtásával összefüggésbe hozható bűnözői kör egy jól ismert, a szervezett bűnözés világához tartozó csoportnak a tagja, a szóban forgó három természetes személyt, magánszemélyt az elküldött jelentés név szerint beazonosíthatóan tartalmazza” – fogalmazott sajtótájékoztatóján a kormányfő.


A szlovák titkosszolgálatnál – ahonnan a magyar fél állítólag a jelzést kapta – az információt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarták a FigyelőNetnek. A sajtóosztályon annyit azonban hangsúlyoztak lapunknak, hogy a szlovák titkosszolgálat és a magyar hírközlési szervek között nagyon jó a kapcsolat.


Az MSZP kedd délután már a parlament nemzetbiztonsági bizottsága ülésének összehívását kezdeményezte. Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke szerint péntekre össze is hívhatják a bizottságot.


Megtartják a nagygyűléseket


Nyakó István, az MSZP szóvivője nem sokkal a bejelentés után közölte, hogy az MSZP megtartja szombatra tervezett nagygyűlését Budapesten.


Orbán Viktor is bejelentette délután, hogy a Fidesz megtartja április 2-i nagygyűlését. A Fidesz elnöke hangsúlyozta, hogy ragaszkodnak a szabadsághoz, és a félelemmentes Magyarországhoz, ezért nem engednek semmilyen zsarolásnak, meg fenyegetésnek.


Dávid Ibolya szerint ugyanakkor a terrorfenyegetés miatt le kellene mondani a hétvégére tervezett politikai nagygyűléseket. A politikus szerint ugyanis nem lehet kockáztatni a tömegek épségét és biztonságát, és az 1998-as robbantások miatt is komolyan kell venni az effajta fenyegetéseket.


Az SZDSZ viszont magánügynek tekinti, hogy a pártok megtartják-e a nagygyűlésüket, ezért nem kíván abba beleszólni.


Dunaszerdahelyi csoport lehet a háttérben

A szlovák titkosszolgálat (SIS) figyelmeztette korábban a Nemzetbiztonsági hivatalt, hogy a kampány finisében fennáll a veszély, hogy bűnszervezetek robbantásokat hajthatnak végre Magyarországon.


Az SIS bűnözök után nyomozva szerezte az információt. Eszerint dunaszerdahelyi szervezett bűnözői körökben három, Horvátországban tevékenykedő, Magyarországon is gyakran megjelenő személyről állították, hogy robbantásokat terveznek Magyarországon. A SIS – pozsonyi információink szerint – úgy értesült, hogy az esetleges akciók a hatalom tekintélyének aláásását célozhatják.

Tíz merénylet volt 1998-ban

A Szlovákiából érkező figyelmeztetés súlyát növeli az, hogy 1998 tavaszán és nyarán a szlovák állampolgárságú Jozef Rohac és bandája legalább tíz robbantásos merényletet hajtott végre Budapesten, egyebek között a Fidesz Lendvay utcai székházánál, Torgyán József kisgazda pártelnök és Szájer József fideszes politikus lakásánál. (lásd keretes írásunkat)


A merényletek közül a legnagyobb horderejű az Aranykéz utcai robbantás volt. Itt egy kis Polski Fiat gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak távirányítóval működésbe 1998. július 2-án Budapest szívében, az V. kerületi Aranykéz utcában. A 4-6 kilogrammnyi TNT robbanása négy embert megölt, húszat megsebesített. Az Aranykéz utcai robbantás ügyében a nyomozás kiderítette, hogy a Polski Fiat 126-os autót a szlovák Jozef Hamala, Rohac bandájának tagja vette meg hamis papírokkal. Az Aranykéz utcai merénylet ügyében a rendőrség a nyomozást 2002 első negyedévében megszüntette, a tetteseket nem sikerült elfogni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik