Belföld

Mikola elutasítja a gyógyszerforgalmazási liberalizációt

A biztosítási rendszerről, a kórházak finanszírozásáról, a gyógyszerellátás és -piac helyzetéről, a tulajdonviszonyokról, a hálapénzről és az irányított betegellátási rendszerről (ibr) vitázott Pusztai Erzsébet (MDF), Rácz Jenő (MSZP), Molnár Lajos (SZDSZ) és Mikola István (Fidesz) .

Az MDF, a Fidesz és az MSZP szakpolitikusai hasonló értelemben nyilatkoztak a biztosítók számáról, az SZDSZ szakpolitikusa viszont több biztosító mellett kardoskodott. Eltérés volt a pártok között abban is, hogyan finanszírozhatók az egészségügyi intézmények. A négy parlamenti párt képviselője viszont egyetértett abban, hogy az ibr-t csak szabályozott formában lehet folytatni, s hogy nincs tömeges orvoselvándorlás. Konszenzus alakult ki abban is, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt kell helyezni a jövőben a prevencióra.


MDF: a háziorvosoknak tulajdonossá kell válniuk


Pusztai Erzsébet (MDF) a biztosítási rendszerről elmondta, az általános biztosítást meg kell őrizni, de nem szabad több-biztosítóssá válnia a rendszernek. Szerinte a határon túli egészségbiztosítók pénztáraival tárgyalni kellene arról, hogy milyen formában lehetne megoldani a szomszédos országok és az unió állampolgárainak kezelését. Mint mondta, európai uniós forrásokból és a magántőke bevonásából olyan fejlődést lehet elérni, amely a magyar betegek ellátását is szolgálja, de egyben komoly munkahelyteremtési lehetőség is.


Az MDF elképzelései szerint a háziorvosokként és a járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvosoknak tulajdonossá kell válniuk. Minden olyan területen, ahol nincs lehetőség állami forrásból fejleszteni, ott a magántőkét kell bevonni – tette hozzá. Pusztai Erzsébet azon a véleményen volt, hogy a paraszolvenciát a vizitdíjjal lehetne „kiváltani”, amely díjat az orvosok kapnák, és a munkavállalói járulék 0,5 százaléka lenne. Az MDF elképzelései szerint az intézményi finanszírozást kétféleképpen lehet megoldani. A mostani teljesítmény-finanszírozás mellett egy bázisfinanszírozást vezetnének be.


Fidesz: egy állami biztosító kell


Mikola István (Fidesz), a nagyobbik ellenzéki párt egészségügyi programjából kiemelte, hogy tényeken és adatokon alapuló egészségpolitikát kell létrehozni. Regionális közigazgatási rendszer kialakításában gondolkodnak, és hét nagy régiót képzeltek el, amelyekben az egyetemi klinikák és a nagy megyei kórházak állami felelősségi körben működnének – mondta. A volt egészségügyi miniszter beszélt a gyógyszergyártókkal kapcsolatos megállapodásról, amelyet öt évre terveznek megkötni.


Mint mondta, határozottan elutasítják az SZDSZ által egyébként szorgalmazott gyógyszerforgalmazási és patikaalapítási liberalizációt. Egy úgynevezett generikus programot alakítanának ki, amelyben az olcsóbb, jobb hatású készítmények lennének nagyobb súllyal jelen a piacon. A Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltjének elképzelése szerint is a teljesítményalapú finanszírozásnak kell felváltania a bázisalapút. Az egészségbiztosításról a Fidesznek az a véleménye, hogy egy állami biztosítót kell fenntartani, de a források kiegészülhetnének az önkéntes egészségbiztosítási pénztári befizetésekkel.


MSZP: struktúraváltásra van szükség


Rácz Jenő egészségügyi miniszter elmondta: a kormány folytatja a már elkezdett lépéseket az egészségügy területén is. Véleménye szerint nem érdemes pénzt „belerakni” az ágazatba, ha a struktúraváltás elmarad. A cél az, hogy 2013-ra az egészségügyben dolgozók bérét az akkori EU-átlag kétharmadára kell „felhozni”.


SZDSZ: el kell törölni a hálapénzt


Molnár Lajos, az SZDSZ szakpolitikusa véleménye szerint a jelenlegi rendszer nem a betegek érdekeit veszi figyelembe, és a hálapénz átadásával valójában kétszer fizetnek a gyógyulni vágyók. Szerinte meg kellene tiltani a hálapénzt. Az intézményfinanszírozással kapcsolatban elmondta: a teljesítményelvű finanszírozás lenne jó, és meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy több biztosító versenyezzen a piacon. A liberális párt képviselője megerősítette pártja álláspontját, mely szerint kiállnak a patikaalapítás liberalizációja mellett. Molnár Lajos azon a véleményen volt, hogy az állam szabályozzon, ne pedig szolgáltasson. A szabályozás jogi feltételeit kell megteremteni, így a magántőke bevonását is engedni kell.


A négy parlamenti párt képviselője egyetértett abban, hogy az irányított betegellátási rendszer (ibr) jó elgondolás volt, de rossz volt a szabályozás. Abban is egyetértés volt, hogy nincs tömeges orvoselvándorlás Magyarországról. A pártok szakpolitikusainak abban is egyöntetű volt a véleménye, hogy mindennek a megelőzés az alapja. Erre kell tehát nagy hangsúlyt tenni, hiszen a társadalom jó egészségi állapota az ország gazdasági versenyképességére is kihat – állapították meg.
.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik