Belföld

Új eljárás a volt SZOT-szálló ügyében

Új eljárásra utasította a Fővárosi Közigazgatási Hivatalt a rózsadombi volt SZOT-szálló ügyében a Fővárosi Bíróság hétfőn kihirdetett jogerős ítéletével.

A felperes Budapest Világörökségéért Alapítvány, a városkép megóvása érdekében, a hivatalnál megtámadta a 10 milliárdos nagyságrendű beruházás építési engedélyét, ám a hivatal tavalyi határozata szerint a közhasznú civil szervezetnek nincs ügyféli joga.

Az alapítvány ezután fordult a Fővárosi Bírósághoz, amely szerdai ítéletében megsemmisítette a hivatal határozatát és új eljárásra, az építési ügy érdemi elbírálására utasította a közigazgatási hivatalt, továbbá közvetve kimondta a civil szervezetnek a volt SZOT-szállóval kapcsolatban az ügyféli jogát egy fél évtizeddel ezelőtti nemzetközi egyezményre hivatkozva.

A volt SZOT-szálló átépítése tavaly ősz óta áll, ugyanis a bíróságok már korábban felfüggesztették azt a per jogerős lezárásáig.

Az 1971-ben eredetileg SZOT-szállónak épült II. kerület, Vérhalom utcai ingatlan 93 lakásos exkluzív társasházzá átalakítása, s a több emelet ráépítése tavaly ősz óta áll, ugyanis a bíróságok már korábban felfüggesztették azt a per jogerős lezárásáig. A beruházó cég szerint az épület átépítésének ügye nem környezetvédelmi, hanem építésügyi hatósági eljárási ügy.

“A fővárosiak a budai panorámába jól illeszkedőnek tartják a tervezett épületet, amelynek építését a szükséges szakhatósági – környezetvédelmi és műemlékvédelmi – engedélyek birtokában, a szabályokat betartva kezdte meg a PRO-HILL Kft. Meggyőződésünk, hogy az alapítvány beadványának érdemi elbírálása során a közigazgatási hivatal az elsőfokú építési engedély határozat jogszerűségét megerősíti és az átépítés hamarosan folytatódik” – olvasható az MTI-hez a cég által hétfőn eljuttatott közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik