Belföld

A Fidesz segítette a Munkáspártot?

A Munkáspárt szombathelyi jelöltje azt állítja, hogy a helyi Fidesz-szervezet gyűjtötte össze neki a szelvényeket – írja a nyugat.hu internetes lap. Kalocsai Máté közjegyző által hitelesített nyilatkozata szerint Puskás Tivadar, a fideszes képviselőjelölt személyesen köszönte meg neki a közreműködést.

Kalocsai Máté, a Munkáspárt volt szombathelyi jelöltje a nyugat.hu szerkesztőségéhez egy közjegyző által hitelesített nyilatkozatot küldött el, amelyben azt állítja: nem megengedett segítséget vett igénybe az ajánlószelvények gyűjtésekor. Mint írja: “A szombathelyi Fidesz-szervezet kereste meg pártomat és ezzel együtt engem is, hogy bármit megér nekik, ha indulásommal nehezítjük Hankó Faragó MSZP-SZDSZ -jelölt elsőfordulós győzelmét.”

A munkáspárti politikus szerint a Fidesz azt mondta, hogy segít neki összegyűjteni az ajánlószelvényeket, illetve pénzt is ígértek neki ezért, ám ő ezt nem fogadta el. Végül nagyjából 800 ajánlószelvényt kapott a helyi Fidesztől. “Amikor Szombathelyre érkeztem, Puskás Tivadar, a körzet fideszes jelöltje személyesen köszönte meg a közreműködésemet” – írta.


A polgári körök szervezőjét is vádolják


Kalocsai azt is közli, hogy ezt követően Hende Csaba, Szombathely másik részének fideszes képviselőjelöltje is felhívta őt, hogy vele is hasonló módon működjön együtt a Munkáspárt. Ám, mint írta, ezt már lelkiismereti okokból nem vállalta.

Kalocsai nyilvántartásába vételét egyébként elutasították, mert a leadott 819 ajánlószelvény közül 131 fénymásoltnak ítélt a választási bizottság, 74-et pedig bizonyos formai hiányosságok miatt érvénytelenítettek.

A lap információi szerint a Magyar Kommunista Munkáspárt nem rendelkezik Vas megyei, illetve szombathelyi szervezettel, a jelölt Kalocsai Máté pedig egyenesen a monori kistérségbeli Nyáregyházáról származik. Vagyis nem lehetett olyan könnyű számára a több száz ajánlószelvény összegyűjtése. A nyugat.hu megkereste Puskás Tivadart is, aki azt mondta: életében még nem is hallotta Kalocsai nevét. Arról sem tud, hogy pártja ajánlószelvényt gyűjtött volna a munkáspárti jelöltnek, s nem is feltételezne ilyet.

A Munkáspárt 2006 is vádolja a Fideszt

A Munkáspárt 2006 is azzal állt elő korábban, hogy a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke pártjuk jelelöltjének, Kiss Bálint megyei elnöknek ajánlott fel 400 ajánlószelvényt. A szervezet ezt hangfelvétellel is bizonyítani tudja. Vajnai Attila, a párt alelnöke úgy véli, hogy az ajánlószelvények felkínálásával a Fidesznek az lehetett a célja, hogy a Munkáspárt 2006-ot támogatva gyengítse az MSZP-t.

A Fidesz akkor provokációnak nevezte a vádakat. A megvádolt képviselőjelölt korábbi közleménye szerint nem ők, hanem a Munkáspárt kereste meg a nagyobbik ellenzéki pártot. Jelezték továbbá, hogy a Magyarországi Munkáspárt 2006 állításai miatt jogi útra terelik az ügyet.

Zsarolták az MDF-et is

Romsics Imre, MDF-es jelölt március elején hangfelvétellel bizonyította, hogy a fideszes Bagó Zoltán felsőbb pártutasításra megzsarolta. A Bács-Kiskun megyei 7. számú körzetben induló jelölt akkor elmondta: 24 órás ultimátumot kapott, hogy döntsön arról, indul-e. Hozzátette: miután másnap közölte a fideszes jelölttel, hogy megméretteti magát, „Bagó Zoltán fenyegetőzött és ígérgetett, megdöbbentő módon kommunista módszerekre emlékeztetve fenyegetett meg, hogy amennyiben úgy döntök, hogy mégis elindulok a 2006. évi országgyűlési választásokon, veszélybe kerülhet a munkám, egzisztenciám”.

Az ügy kirobbanása után lemondott Bagó Zoltán, Orbán Viktor pedig bocsánatot kért a párttól, és Dávid Ibolyától. Az MDF egyébként az eset után belső vizsgálatot tartott, mert állításuk szerint nem ez volt az első eset. A zsarolásokról listát készítettek, amelyet közjegyzőnél helyeztek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik