Belföld

Varga: nem lesz kétéves költségvetés

A volt pénzügyminiszter szerint pártja nem tervezi, hogy kormányra kerülése esetén visszaállítaná a kétéves költségvetést. Orbán Viktor viszont nem zárja ki a hosszú távú költségvetést.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén nem tervezi a kétéves költségvetés visszaállítását. Ugyanakkor Orbán Viktor a Világgazdaságnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „minél hosszabb távra szeretnénk biztos költségvetést létrehozni, de kérdés, lesz-e erre lehetőség. Az angol rendszert is vizsgáljuk, amelyben hároméves költségvetés van, gördülő formában.”

Varga Mihály sajtótájékoztatóját egyébként a Költségvetési Tanács felállításáról tartotta. A volt pénzügyminiszter szerint a tanács felállítására azért van szükség, mert a törvény nem tudja szabályozni a büdzsé túlköltekezését, működése révén a költségvetés átláthatóbbá válhat, és kisebb lehetne a hiány.

„A Költségvetési Tanács 3-4 fős testület kell hogy legyen, (…) mindenképpen szerencsésnek tartanánk, ha a mindenkori állami számvevőszéki elnök tagja lenne a testületnek” – hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter. Hozzátette: a tanács a gazdaságpolitikai kihívásokra reagálva két alkalommal is véleményezné a mindenkori költségvetési javaslatot.

Varga szerint a mindenkori pénzügyminiszternek nem feltétlenül kellene a tanács tagjának lennie, ugyanakkor szerencsésnek tartaná, ha a jegybank elnöke az lenne. Hangsúlyozta: minél inkább semlegesebb, függetlenebb pozícióban van valaki, annál inkább érdemesebb lenne arra, hogy a tanács munkájában részt vegyen. A fideszes politikus ugyanakkor nem tartaná jónak, ha a Költségvetési Tanács tagjai fizetést kapnának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik