Belföld

Hatan állítanak listát Budapesten

A négy parlamenti párton kívül a Munkáspárt és a MIÉP-Jobbik volt képes arra, hogy nyolc egyéni választókerületben jelöltet állítson, így a területi listán ők versenyezhetnek a 28 megszerezhető helyért.

Budapesten közös területi listát tudott állítani a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt, 84 egyéni jelöltjük van. Önálló listát állított az SZDSZ, ugyancsak 84 egyéni jelölttel. Az MSZP-nek 83, a MIÉP-Jobbiknak 32, a Magyar Demokrata Fórumnak 56, a Magyar Kommunista Munkáspártnak pedig 29 egyéni jelöltje van.

Országos Választási Iroda (OVI) tájékoztatója szerint Budapesten összesen hat párt tudott területi listát állítani, ők versenyeznek a megszerezhető 28, területi listás mandátumért. A fővárosban területi listát az a párt vagy jelölőszervezet állíthatott, amelyik nyolc egyéni választókerületben képes volt jelöltet állítani a harminckettőből.

Az OVI folyamatosan frissülő, szerda délutáni adatai szerint 8054-en jelezték, hogy külföldön kívánnak szavazni az első fordulóban, közülük 4039-en budapesti lakosok. Budapesti és országos viszonylatban egyaránt a legtöbben, 408-an, a főváros 2-es számú egyéni választókerületében jelezték, hogy külföldön akarnak szavazni. A fővárosi 18-as számú választókerületben szintén közel négyszázan, eddig 394-en jelezték, hogy nem tartózkodnak Magyarországon az első forduló idején és külképviseleten kívánnak választójogukkal élni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik