Belföld

Der Standard: Mikola az új médiasztár

A magyarországi választási kampánnyal foglalkozott csütörtökön két nagy osztrák napilap. A Der Standard Mikolával, míg a Die Presse a MIÉP parlamentbe jutásával foglalkozott.

Paul Lendvai, a liberális Der Standard magyar származású kommentátora Verbális robbanóanyag Magyarországról címmel megjelent írásában foglalkozott Mikola Istvánnak a Fidesz kongresszusán elhangzott kijelentéseivel. A cikkíró szerint Orbán Viktor exkormányfő a Fidesz–MPSZ kongresszusán új médiasztárt mutatott be: Mikola István belgyógyászt, aki a kormányában 2001–2002-ben már egészségügyi miniszter volt, és akinek a leendő Orbán-kormányban kormányfőhelyettesként kell előlépnie.

A publicista emlékeztetett Mikolának a határon túli magyarokkal kapcsolatos kijelentésére, miszerint szavazataikkal 20 évre előre eldöntött lenne minden az országban. A cikkíró szerint Trianon óta nem volt olyan kedvező a nagy magyar kisebbségek helyzete Romániában és Szlovákiában, mint most. Románia EU-tagságra törekszik, Szlovákiát pedig Magyarországgal egy időben vették fel az EU-ba. Mindkét országban – tekintettel a politikai pártok instabilitására – a magyarok pártja tölti be a mérleg nyelvének szerepét. A szerző úgy látja, hogy Orbán helyettesének a beszédével a román és a szlovák nacionalisták, valamint befolyásos pártjaik számára tálcán kínálják az érveket az engedményekre kész kisebbségi politikával szemben. Hozzáfűzte, hogy Szerbiában már most kereken 300 ezer magyar szenved a szerb nacionalisták diszkriminációjától.

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap A megoldás a halálbüntetés címmel közölte budapesti tudósítójának beszámolóját a Jobbik és a MIÉP közös választási kampányrendezvényéről. Ebben idézték Schmidt Árpádot, a MIÉP szóvivőjét, aki éles hangon ostorozta a baloldali-liberális kormányt, mert az „romlásba dönti az országot, szándékosan hagyja éhezni a nyugdíjasokat és szétesni a családokat”. Erre „vasfegyelem és a halálbüntetés visszaállítása lenne a megoldás” – idézte a szónokot a tudósító. A cikkben idézték Csurka Istvánt, aki ugyancsak a „rend programját” népszerűsítette. Emlékeztettek a „mindenfajta maffiát ki fogunk irtani” kijelentésére, és megállapították, hogy ezzel Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre és Orbán Viktor jobboldali-konzervatív ellenzéki vezetőre is tüzelt, mert szerinte mindketten azonos mértékben károsak az ország szempontjából. A tudósító megállapította: jelenleg nem úgy néz ki, hogy Csurkának ezúttal sikerülne ismét bekerülnie a parlamentbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik