Belföld

Debreczeni elégtételt kér a rágalmak miatt

Néhány napon belül polgári jogi és büntetőpert kezdeményez Debreczeni József publicista, közíró mindazok ellen, akik azt híresztelték, hogy a 80-as években a volt állambiztonsági szolgálatnak dolgozott.

Debreczeni a Népszabadságnak elmondta: egyelőre az ügyvédjével elemzik, hol és milyen összefüggésben tettek közzé a személyiségi jogait és a becsületét durván sértő rágalmakat. Ezután döntenek majd arról, hogy mely sajtótermékek, illetve kik ellen indítanak eljárást.

Debreczeni állítólagos szt-tiszti tevékenységéről egyébként elsőként – egy névtelen levélre hivatkozva – a HavariaPress internetes hírügynökség adott hírt, majd az üggyel nagy terjedelemben foglalkozott a Magyar Nemzet és a Hír TV. A publicista kijelentette, hogy sajtó-helyreigazítási pert nem indít, mert nem látja szükségét annak, hogy a híresztelés cáfolata e három médium bármelyikében megjelenjék.

Debreczeniről a napokban Ferenczi Krisztina újságíró adatokat kért az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárától. A publicista közölte, hogy a levéltár kérdésére a hét elején már nyilatkozott is arról, hogy közszereplőnek tekinti magát, így nincs akadálya a személyével kapcsolatos dokumentumok kiszolgáltatásának. Ferenczi érdeklődésünkre elmondta: tegnap a kért tájékoztatást megkapta, és a Történeti Levéltár közlése szerint Debreczeni vélelmezett ügynökmúltjára vonatkozóan semmilyen adatot nem találtak. Ezt állította korábban Berente Károly, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság állambiztonsági szervének egykori elemzője is. Az akkor pedagógusként dolgozó Debreczenit a nyugdíjas alezredes valóban megkereste, ám a “célszemélyt” egyetlen beszélgetés után maga minősítette a titkosszolgálati munkára alkalmatlannak, és kísérletet sem tett a beszervezésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik