Belföld

Salgótarján: „a vonaton érkezik Kóka János miniszter úr”

2006 júniusában úgy kellene módosítani a nagyberuházások támogatási rendszerét, hogy jóval több pénzt kapjanak azok, akik a jelentős munkanélküliséggel küzdő régiókban szeretnének munkahelyeket telepíteni – mondta a gazdasági miniszter.

Személyvonat érkezik Hatvan állomásról, a vonaton érkezik Kóka János gazdasági miniszter úr – hangzott el a Fő téri vasútállomás hangosbeszélőjéből dél előtt néhány perccel. Kóka János a salgótarjáni vasútállomáson úgy fogalmazott: ki kell mondani, Nógrád megye van a legelhanyagoltabb helyzetben, Nógrád problémái halaszthatatlanok. Megerősítette, hogy a tőke oda megy, ahol van megfelelő infrastruktúra, és példaként említett két, a nógrádi térségbe szánt nagyberuházást, amelyek a közlekedési hiányosságok miatt vesztek el.

A miniszter elmondta, hogy három dologra koncentrálna Salgótarján és környéke fejlesztésében 2007 és 2013 között: a vasútra, a közútra és a barnamezős beruházásokra. Salgótarján és Hatvan között a nagyobb sebességet lehetővé tevő sínpárok és a vasúti kocsik megújítására 22,5 milliárd forintot terveznek a második Nemzeti Fejlesztési Tervben – mondta. Hozzátette: a következő tervezési ciklusban a vasúté lesz a főszerep.

A közútfejlesztés felgyorsítása kapcsán a miniszter kifejtette: az autópálya-építési hullám végén Magyarországnak már nem több autópályára van szüksége, hanem több kétszer kétsávos útra és elkerülő utakra. „Magyarországon az autópálya-hálózat fejlettsége nagyon rövid időn belül eléri azt a szintet, ahonnan lehet még tovább fejleszteni, de amikor akkora deficitek vannak, mint amekkorát Nógrád megyében látunk, meg amekkorát egyébként látunk még Baranya megyében meg Békés megyében is, sőt, az Alföld közepén, addig azt mondom, hogy forduljunk le kicsit az autópálya-építésről” – mondta. A nógrádi infrastrukturális állapotot példázza, hogy az a vonat, amelyről a gazdasági miniszter 11 óra 50 perckor leszállt Salgótarjánban, 9 óra 15-kor indult Budapestről, vagyis (hatvani átszállással) 3 óra 35 perc alatt tette meg a 110 kilométeres távolságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik