Belföld

Kuncze: a szavazófülkékben szeretnénk demonstrálni

Az SZDSZ sem akar kimaradni a tömegdemonstrációk szervezésében folyó versenyből, ezért a sajátjukat április 9-ére, a szavazófülkékbe hirdetik meg – jelentette ki Kuncze Gábor. A politikus szerint a londoni elemzők által is dicsért Orbán-javaslat eredetileg Csillag István ötlete.

Egy decentralizált tömegdemonstrációt hirdetünk április 9-ére a szavazófülkékbe, azt kérem a liberális szavazóktól, legyünk ott a fülkékben, mutassuk meg, hogy milyen sokan vagyunk, ott mondjunk véleményt demokráciáról, köztársaságról, szolidaritásról, szerintünk ugyanis egy higgadt, nyugodt parlamentáris demokráciában ez a fajta tömegdemonstráció az, amely igazán eredményre vezethet – mondta.

Az SZDSZ elnöke sajtótájékoztatóján reagált Orbán Viktornak, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjének arra a javaslatára, hogy a választásokat követően állítsanak fel egy költségvetési tanácsot. Kuncze Gábor elmondta: az ötlet Csillag István volt gazdasági minisztertől származik, ő írt először róla tavaly decemberben, majd elképzeléseit részletesen is kifejtette az Élet és Irodalom című lap idei 10. számában. Ez az ötlet sem Orbán Viktortól ered, bár kétségtelen, hogy átnézve a Fidesz programját, ez az egyetlen jó ötlet benne. Nem kell azonban annyira büszkének lenni arra, hogy más ötletét sikerült elvenni –hangsúlyozta a politikus.

Kuncze Gábor szerint lehetséges, hogy a választások után alakul egy költségvetési tanács, amely őrködik majd a költségvetés egyensúlya fölött, bár a Csillag-féle javaslat a költségvetés egyensúlya érdekében 2008-ig egy “erős béklyót helyezne a kormányzatra”, amit szavai szerint aligha valósítanának meg, ha a Fidesz kerülne kormányra. Egyébként sem hiszem azt, hogy a Fidesz megvalósítaná a programját, ha helyzetbe kerülne, a Fidesz programja ugyanis megvalósíthatatlan – fűzte hozzá.

Kuncze Gábor a sajtótájékoztatón az MTI kérdésre elmondta: örömmel üdvözli, hogy a roma párt országos listát tudott állítani, sikeres választási szereplést kívánt nekik. Hozzátette: véleménye szerint az új pártszerveződés nem fogja túlzottan átrendezni a politikai palettát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik