Belföld

Kóka szerint „életveszélyes” a Fidesz-program

Életveszélyes és államcsődhöz vezetne a Fidesz gazdasági programjának megvalósítása - jelentette ki Kóka János. A Fidesz szerint a mostani kormány vitte a csőd szélére az országot.

“Az a gazdaságpolitikai program, ami a Fidesz programjából kiolvasható, az életveszélyes (…), az azonnali államcsődhöz vezetne” – fogalmazott a gazdasági miniszter az SZDSZ vállalkozói fórumán. Az Orbán Viktor által megfogalmazott ígéretek több ezer milliárdos pluszkiadást jelentenének a költségvetés számára, miközben újabb ezermilliárdokkal csökkentenék a költségvetés bevételét a közterhek enyhítése nyomán – tette hozzá.

A politikus a továbbiakban az SZDSZ-nek a kisebb állam megteremtésére vonatkozó elképzeléséről szólva hangsúlyozta, hogy a program végrehajtása nyomán a közszféra 1800 milliárd forintos költsége 10 százalékkal lenne csökkenthető, vagyis ezt a 180 milliárd forintot nem kellene beszedni adók formájában.

Az egészségügyről elmondta, hogy amennyiben az egészségügy versenypiacként működhetne, sikerülne definiálni a szolgáltatót, a megrendelőt és az ügyfelet, ez a pénz – a magántőkével kiegészülve – megjelenhetne a rendszerben. Ebben az esetben megújítható volna az ellátórendszer, amire egyébként egyik kormány, egyik költségvetése sem lesz képes, hiszen soha nem lesz annyi pénz, hogy 300 – 500 milliárdot egyszerre beletegyünk az egészségügybe – mondta Kóka János.

Végül úgy vélekedett: ugyan az egykulcsos adó bevezetésének kérdésében nem ért egyet az MSZP és az SZDSZ, ám idővel a szocialisták is be fogják látni, hogy az országnak nincs más választása, ugyanis a környező országok sorra bevezetik és versenyelőnybe kerülnek.


Fidesz: a mostani kormány juttatja csődbe az országot

A Fidesz közleményben reagált a gazdasági miniszter szavaira: „az a Kóka János beszél államcsődről, akit a legsikertelenebb gazdasági miniszterként tartanak majd számon az évkönyvek”. Mára oda jutottunk, hogy minden magyar embernek – nyugdíjastól a csecsemőig – 1,3 millió forint államadósság nyomja a vállát.

Nemzeti fizetőeszközünk értéke folyamatosan romlik, a kormány sorozatosan veszi fel az újabb és újabb, óriási összegű hiteleket, melyeket az embereknek kell majd visszafizetniük – fogalmaz a közlemény. „A legnevesebb nyugati gazdasági elemzők és az EU illetékesei fenntarthatatlannak nevezik a magyar pénzügyi helyzetet, közben sorra leminősítik az országot, így értékelve a kormány tevékenységét” – fogalmaz az ellenzéki párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik