Belföld

Több támogatást kapnak a rászoruló betegek

A kormány keddi ülésén elfogadta a közgyógyellátás átalakításához kapcsolódó végrehajtási rendeleteket, így júliustól a rászoruló betegek havonta mintegy 12 ezer forint értékű gyógyszert kaphatnak térítésmentesen a patikákban.

Az átalakítás célja, hogy a közgyógyellátás jobban igazodjon az érintettek szükségleteihez, miközben a támogatás rendszere áttekinthetőbbé és igazságosabbá válik. „Az új rendszerben az érintett csaknem félmillió beteget és rászoruló embert úgy tudja a jelenleginél jobban segíteni az állam, hogy közben takarékosabban bánik az adófizetők pénzével is” – áll a kormányszóvivői iroda közleményében.

A keret minden közgyógyellátottnak rendelkezésére áll, azaz ingyen válthatnak ki bármilyen, a járóbeteg-ellátás keretein belül kiadható, a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszert. Az új rendszer a jelenlegi, igen korlátozott gyógyszerlista helyett nagyobb „választékot” biztosít.

A megújult rendszerben havi 12 ezer forintos keret áll rendelkezésre minden egyes rászoruló közgyógyellátott betegnek. A közlemény szerint,ha figyelembe vesszük, hogy átlagosan mennyit fizet a gyógyszerek árából az állam a társadalombiztosítás keretében, illetve mekkora térítésdíjat kell maguknak a betegnek fizetniük a patikában, akkor ez a 12 ezer forintos keret a gyakorlatban mintegy 80 ezer forint értékű gyógyszert jelent.

A havi kereten felül évente 6 ezer forintos külön keret áll rendelkezésre olyan esetekre, ha egy akut betegség miatt a szokásosnál több gyógyszerre van szükség, de azokat a havi 12 ezer forintos alapkeret már nem fedezi.

Az igényt a jegyzőnél kell benyújtani, mellékelve a háziorvos igazolását a krónikus betegségekről és a gyógyítást szolgáló terápiáról. A jegyző döntése alapján a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár kiállítja és eljuttatja a jogosult részére az egy évig érvényes közgyógyellátási igazolványt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezután nyilvántartásában naprakészen vezeti a jogosult gyógyszerkeretét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik