Belföld

SZDSZ: Mikola lépjen vissza

Fodor Gábor szerint Mikola István kormányfőhelyettes-jelölése nem csak Magyarország, de a Fidesz számára is egyre kellemetlenebb.

„Az utóbbi napok konzervatív nyilatkozatai alapján egyértelmű: Mikola Istvánnak vissza kell lépnie a miniszterelnökhelyettes- jelöltségtől – vagy a Fidesznek kell visszahívnia onnan” – írta Fodor Gábor közleményében. Az SZDSZ szerint Mikola István vasárnap világossá tette: ha rajta múlik, szavazati jogot ad a határon túli magyaroknak, hogy a Fidesz húsz évre bebetonozza hatalmát. „Márpedig az, aki a kormányban fő feladatának saját pártja hatalmának bebetonozását tekintené, nem lehet a Magyar Köztársaság miniszterelnök-helyettese. Ezért Mikola István nem maradhat kormányfőhelyettes-jelölt” – véli a liberális párt.

Mikola István a Fidesz vasárnapi kongresszusán mondott beszédében fogalmazott úgy: meg kell próbálni nyerni, de nemcsak négy, hanem húsz évre. „Ha négy évre nyerni tudnánk, és (…) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna” – tette hozzá a kongresszuson kormányfőhelyettes-jelöltnek választott politikus.


Fidesz: műbalhé


A Fidesz közleményben reagált Fodor szavaira: a párt álláspontja, hogy „a határon túli magyar közösségekkel kapcsolatos döntések meghozatalánál a határon túli magyarság szervezeteinek véleményét vesszük alapul. A határon túliak nem kérnek választójogot, ezért a Fidesz sem kívánja ezt biztosítani számukra. A magyar választási jogszabályok módosítása kétharmados parlamenti döntést igényel, ilyen változtatáshoz tehát a parlamenti pártok egyetértésére lenne szükség. A Mikola István mondatai kapcsán kialakult vita kampánycélokat szolgáló műbalhé.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik