Belföld

A kormány jelölte Feketét kitüntetésre

Míg Mosonyi Emilt valóban a Széchenyi-díj bizottsága terjesztette elő kitüntetésre, Fekete Jánost a gazdasági és a pénzügyi tárca, Marjait pedig még senki nem vállalta – írja a Népszabadság.

Kóka János csak Fekete jelölését írta alá. Szanyi Tibor megerősítette, hogy tavaly decemberben ő javasolta Fekete Jánost, eredendően Széchenyi-díjra. A jelölési folyamat során a különböző vélemények hatására a javaslat átalakult köztársasági középkeresztre, arra a kitüntetésre, amelyet végül a bankszakember meg is kapott.

Korábban Batiz András kormányszóvivő a rendszerváltás előtti vezetők kitüntetése kapcsán független testületek szuverén döntésére hivatkozott. Csakhogy a független szakmai testületek csak a Kossuth- és a Széchenyi-díjakra javasolnak – így az utóbbiban részesülő Mosonyi esetében ez az érv elfogadható.

Sólyom László március 13-án jelentette be, hogy alkotmányértelmezési indítvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte a kormány, illetve a miniszterelnök által kitüntetésre javasoltak között vannak olyanok, akiknek elismerése az Alkotmány értékrendje alapján nem támogatható. Az Alkotmánybíróság döntéséig a köztársasági elnök nem látott lehetőséget a kitüntetési előterjesztések aláírásának megtagadására. A március 15-i kitüntetésekre vonatkozó előterjesztést az államfő erre az alkotmányjogi szempontra tekintettel, az említett fenntartás mellett írta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik