Belföld

Kizárt a kettős szavazás

A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordul egy, a választási eljárásról szóló törvényhez kapcsolódó belügyminiszteri rendelet miatt, mert álláspontja szerint „tömeges választási visszaélést" tesz lehetővé. Az OVI vezetője és az FN által megkérdezett választási szakértő szerint a rendeletet éppen a visszaélések elkerülése érdekében hozták.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvívője szerint a december 21-én hatályba lépett rendelet lehetővé teszi, hogy azok a választópolgárok, akik a választások előtt igazolást kértek, hogy lakóhelyüktől eltérő helyen szavazhassanak, az első forduló eredményének ismeretében mérlegelhessenek, hogy a második fordulóban a kért helyen, vagy mégis a lakóhelyükön voksolnak.

Rytkó Emília szerint azonban az említett rendelet éppen a kettős szavazás lehetőségét igyekszik kizárni. „A választási eljárási törvényben 1997 óta benne van, hogy aki valamiért nem tud lakóhelyén voksolni, az első forduló előtt igazolást kérhet, a másik körzetben csak ezzel adhatja le szavazatát. Ha valaki menet közben meggondolja magát, saját körzetében csak akkor élhet választójogával, ha az igazolást leadja. Ráadásul a második fordulóra vonatkozó igazolást is még az első kör előtt kell igényelni” – hangsúlyozta Rytkó Emília a FigyelőNetnek. Az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője hozzátette: a rendelet pusztán azt mondja ki, hogy egy rendszerben kell rögzíteni azon választópolgárok neveit, akiknek igazolást adtak ki, illetve azt is, hogy élt-e ezzel. Így egyszerűen kiszűrhető, ha valaki két helyen szavazott.


Ugyanezen az állásponton van Tóth Zoltán választási szakértő is. “Üdvözlöm, hogy vannak pártok, amelyek aggódnak a választási rednszer tisztaságáért. A konkrét felvetést azonban nem látom megalapozottnak Szijjártó úr közleménye alapján, bár a részletes indoklással ellátott alkotmánybírósági beadványt nem láttam, íyg részletekről nem tudok nyilatkozni” – mondta Tóth Zoltán a FigyelőNetnek. Hozzátette: az igazolással szavazók kérdése fontos, de nem problematikus. “Három szabályozási szint van: a választási eljárási törvény lefekteti, hogy csak az első forduló előtt lehet igényelni igazolást, ráadásul egy tavalyi módosítás szerint a két forduló között lakcímmódosításra sincs mód. A második szint a BM rendelet, amelyet 1990 óta minden választás előtt meghoznak: ez a számítógépes jegyzékről rendelkezik, amely szintén a biztonságot szolgálja. Ezzel könnyen ki lehet szűrni a kétszer szavazókat, akiket aztán a rendőrségen feljelent az OVI” – hangsúlyozta a választási szakértő. Mint mondta, a harmadik szint az OVB 2002-es állásfoglalása, amely szerint ha valaki az első fordulóban nem saját körzetében szavazott, de az érvényes és eredményes volt, a második fordulóban nem szavazhat saját körzetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik