Belföld

Mikola: nem lesznek kórházbezárások

Törekszünk arra, hogy fenntartsuk a magyarországi kórházakat, nem engedünk egyetlent sem bezárni – mondta Mikola István egy lakossági fórumon. Profilváltások és szerkezet-átalakítások lehetnek.

A Fidesz miniszterelnök-helyettes-jelöltje elmondta: régiókat alakítanak ki, s ezekre alapozva fogják az egészségügyi ellátást “újragondolni”. Szavai szerint “minden három megyényi régió élén lesz egy nagy intézmény, egy nagy kórház, nagy klinika, ahonnét a három megyének az ellátását szervezik”. Mikola István szerint kormányra kerülésük esetén az alapellátás működtetésében is előnyös változások várhatók, így például a duplájára emelnék a háziorvosi finanszírozást.

Közlése szerint az elmúlt négy évben 52 százalékkal nőttek a gyógyszerárak, ezért a receptek egyötödét már kis sem tudják váltani. Mikola István szerint öt évre tervezik a megállapodások megkötését a nagy gyógyszergyártókkal, s az árak nem érhetik el az inflációs rátát. A fórumon kijelentette: a gyermekeknek három éves kor alatt térítésmentesen adnák a lázcsillapítókat és az allergiás betegségek gyógyszereit, 65 év felett pedig úgynevezett egyszeri 100 forintos “dobozdíjat” biztosítanának; a daganatos, a szív- és érrendszeri, valamint a szájon át szedhető cukorbetegségek gyógyszereinek kiváltása esetén.

Mikola István rámutatott: ha a jelenlegi halálozási trend folytatódik, akkor 2050-re 35 százalék lesz a nyugdíjaskorúak részaránya a teljes népességben, s körülbelül 8-8,3 millióan fognak élni Magyarországon. Rámutatott: 2005-ben 93 ezer gyermek született, s 134 ezren haltak meg.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a közteherviselés terén “rendet kell rakni”, mert az nem megy tovább, hogy milliomos és milliárdos bankigazgatók, nagyvállalati vezetők minimálbéren vannak bejelentkezve a társadalombiztosítás befizetési listáján, de szerinte nem megy tovább az sem, hogy a magyarországi 850 ezer vállalkozás között alig 50 ezer akad, ahol nem minimálbéren vannak bejelentve a dolgozók. Az sem járja, hogy 1990-ben még 5,8 millió ember fizetett tb-járulékot, ma pedig csak 3,4 milliónyian – mondta Mikola István, hangsúlyozva: akkor tudják “működtetni a nyugdíjrendszert, az egészségügyi rendszert, ha a járulékok befizetésre kerülnek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik