Belföld

Érvénytelen szavazásra bíztatnak

Több ezren vettek részt a humanista szervezetek közös béketüntetésén szombaton este a budapesti Hősök terén, amelyet az iraki háború kitörésének harmadik évfordulójára szerveztek. A rendezvényen érvénytelen szavazásra bíztatták a választókat.

A rendezvény ideje alatt a Hősök tere 16 és 20 óra között le volt zárva, a résztvevőket zenével, tűzzsonglőrök bemutatójával és szónoklatokkal fogadták az egyik főszervező – az Ifjú Humanisták a Békés Jövőért – aktivistái. „Nem öklöt rázunk, hanem a béke érzését próbáljuk megfogalmazni mai akciónkkal” – mondta a Békejel-akció szóvivője az MTI-nek. Várady Tibor hozzátette: fel kívánták hívni a figyelmet arra, hogy a közelgő választásokon induló pártok közül egyik sem képvisel valódi humanista értékeket.

A Békejel szervezői ezért érvénytelen szavazásra biztatják a választókat – tette hozzá. A fáklyás demonstráció szlogenje a következő volt: “Állj ki az erőszak ellen: szavazz érvénytelenül, és szerveződj!”.

A 2004-es Békejel aktualitását az iraki háború elindításának első évfordulója adta. A szervezet tagjai tavaly már általában a háborúk ellen léptek fel, idén pedig az erőszak valamennyi formája ellen tiltakoznak – olvasható a Békejel internetes honlapján. Mint azt a helyszínen elmondták, a szervezők ötszáz forintért árulták a fáklyákat, amiket azután haza is vihette az, aki vállalkozott arra, hogy fiatalokkal és idősebbekkel együtt békejelet formázzon a Hősök terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik