Belföld

Több mint hétezren szavaznak külföldön

Péntek 16 óráig 7264 magyar állampolgár jelezte, hogy külföldön kíván részt venni az országgyűlési választások első fordulóján, amelyet a külképviseleteken alig több mint két hét múlva tartanak.

Az Országos Választási Iroda (OVI) interneten elérhető, 16:13 órás adatai szerint az első forduló esetében 7264-en, a második forduló esetében pedig 7042-en jelezték, hogy külföldön kívánnak szavazni.


A legtöbben – az első fordulóban 1106-an, a másodikban 1076-an – Londonban kívánják leadni szavazatukat, de ötszáz feletti – az első fordulóban 578, a másodikban 630 – a száma azoknak is, akik Brüsszelben kívánják választói jogukat gyakorolni. Kétszáznál többen kívánnak voksolni az első fordulóban Bécsben (297-en), Berlinben (286-an), Bernben (267-en), Hágában (226-en), Münchenben (348-an), New Yorkban (385-en), Párizsban (368-en), Rómában (225-en) és Washingtonban (222-en).


Korábban két alkalommal lehetett a külképviseleteken szavazni: a 2004. május 14-i európai uniós parlamenti választáson 2484-en, a 2004. december 5-i, a kettős állampolgársággal, valamint a kórház-privatizációval kapcsolatos népszavazáson pedig 1995-en kérték, hogy vegyék fel nevüket a külképviseleti szavazójegyzékbe.

A mostani országgyűlési választás lesz az első, amelyen a magyar választópolgárok külképviseleteken is leadhatják voksukat az ország 90 nagykövetségén és konzulátusán. Az OVI tájékoztatója szerint a legkevesebben Tripoliban szavaznak majd: itt az első fordulóra mindössze egy, a második fordulóra két személy jelzett választási részvételt a magyar külképviseleten.

A választás első fordulójára a külképviseleteken a magyarországi voksolás előtt egy héttel kerül sor. Erre azért van szükség, hogy az ott leadott szavazatokat, melyeket itthon számlálnak majd meg, még az első fordulót megelőzően hazajuttathassák. A külképviseletekről érkező szavazatokat az első forduló napján hozzáadják az itthon leadott szavazatokhoz, hogy az eredményt az itthon és külföldön leadott szavazatokat összesítve állapíthassák meg.

Egy, az MTI által korábban megkérdezett választási szakértő szerint ezt az eljárást a két forduló közötti rövid idő indokolja. Utalt arra, hogy a szavazóurnák „hazautaztatása” egyes esetekben több napig is eltarthat. Az pedig, hogy a választás második fordulójában kik vehetnek részt, csak az összes szavazat megszámlálása után derül ki – tette hozzá a szakértő. A második fordulóra már ugyanakkor kerül sor itthon és külföldön. A külképviseleteken ekkor leadott voksokat a magyarországi szavazást követő hatodik napon adják hozzá a többihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik