Belföld

Helyreigazítási pert nyert Stumpf István

Stumpf István, az Orbán-kormány volt kancelláriaminisztere első fokon sajtóhelyreigazítási pert nyert az Index.hu és a Népszabadság ellen kedden – közölte a politikus ügyvédje.

Szalai Péter tájékoztatása szerint az Index.hu 2006. február 8-án megjelent “Akár a KEHI-é is lehet a fantomjelentés” című cikkében azt híresztelte, hogy Stumpf István 2000 decemberében utasította a KEHI elnökét, hogy 2001 végéig függessze fel a Postabank-konszolidáció felhasználásának további vizsgálatát. A Népszabadság február 9-én “Guruló Postabank-pénzek, KEHI-ellenőrök kényszerüdülésen” című írásában valótlanul azt állította, hogy Stumpf István volt az, aki leállíttatta a Postabank konszolidációja során elkövetett törvénytelenségeket feltáró KEHI-vizsgálatot 2000-ben.

Az ügyvéd elmondása szerint az első perben bizonyítási eljárást folytatott le a bíróság, meghallgatta az Index.hu munkatársát, aki közölte, hogy egy informátorától kapta a szóban forgó levelet. A szöveg december 14-ei keltezésű volt, és az aláírása “elvben” Stumpf Istváné volt.

A bíróság meghallgatta Sepsei Tamás KEHI-elnököt is, aki elmondta, hogy nem kapott, nem látott ilyen levelet. Azt is elmondta, hogy a kormányzati hírközlési rendszerben zárt láncolat épült ki, ami annyit jelent, hogy az állami papírokat futárszolgálat juttatja el az egyik helyről a másikra. Azaz ha az elnöknek elküldenek egy levelet, akkor azt meg is kell kapnia – tette hozzá az ügyvéd. Szalai Péter közölte, hogy az Index.hu azzal védekezett: nem írták azt, hogy a KEHI elnöke meg is kapta ezt a levelet, hanem csak azt, hogy “keletkezett” egy ilyen levél.

Elismerték a keresetben foglaltakat

A bíróság helyreigazítás közzétételére kötelezte az Index.hu-t, csakúgy, mint a Népszabadságot. Az utóbbi lap ügyvédje a tárgyaláson közölte, hogy elismerik a keresetben foglaltakat, így a bíróság vizsgálat nélkül helyreigazításra kötelezte az újságot.

Hangsúlyozta: “egyértelműen bebizonyosodott, hogy valótlanul híresztelték, hogy én állítottam le. A KEHI-vizsgálatot a Medgyessy-kormány állította le 2002 őszén egy kormányhatározattal”. Az is világossá vált, hogy a levél hamisítvány, mert azt az anyagot, ami részanyag, és nem jelentéstervezet, a Miniszterelnöki Hivatalba a legjobb esetben is csak december 20-án juttatták el, az a levél pedig, amiről itt beszéltek, a hamisítvány, az december 14-én kelt – jelentette ki a volt kancelláriaminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik