Belföld

Vándorló képviselők

Nem szempont a települési kötődés vagy a helyismeret a nagy pártok jelöltállításánál. A parlamentbe jutásért küzdők ezzel szemben nem változtattak a korábban meghódított városokban.

Látszólag a Fideszben volt nagyobb mozgás, de az MSZP-ben is több jelölt vállalta, hogy 2002-es választókörzetét hátrahagyva, új helyszínen méreti meg magát – írja a Magyar Hírlap. Tirts Tamás, a Fidesz képviselője például négyszer indult a Ferencvárosban, de idén a XVI. kerület lakóit próbálja az urnákhoz csábítani. Bár a kerületi felmérések szerint ismertsége harmada csak a jelenlegi képviselőének, a szocialista Vidorné Szabó Györgyiének, bízik a választókban.

Tirtsnél hosszabb utat járt be az Orbán-kormány egykori közlekedési minisztere, Fónagy János. A Budapesten született politikus harminchat évig élt Ózdon, ahol 2002-ben alulmaradt a szocialista Tóth Istvánnal szemben. „Orbán Viktor megkérdezte, mik a terveim. Én továbbra is egyéniben szerettem volna indulni, ezért a Fideszben úgy döntöttek, én leszek a XIII. kerület jelöltje” – mondta Fónagy, akit tavaly átirányítottak egy „jobban nyerhető” körzetbe, a hetedik-nyolcadik kerületbe. „Van kötődésem a körzethez, a Baross utcai klinikán születtem” – jegyezte meg Fónagy.

A 2002-ben elbukott körzetek élén a szocialisták sem mindig hagyták meg a jelöltjeiket. Így kerülhetett a négy évvel ezelőtt Kecskeméten alulmaradt, de listáról a parlamentbe jutó Vári Gyula Tiszakécskére, ahol az immár Fidesz-színekben induló Lezsák Sándort hívja ki. A képviselőjelölt-cserében a Magyar Hírlap információi szerint az is közrejátszott, hogy a kormánypártok Kecskeméten a város korábbi fideszes, jelenleg független polgármesterét, Szécsi Gábort indítják.

Van, aki nemcsak várost, de megyét is váltott. A földművelési tárca politikai államtitkára, Pásztohy András a Somogy megyei Kaposvár helyett Zalában, Lenti városában indul. A vidékpolitikust a szocialisták országos vezetése kérte, hogy ne induljon egyéniben, hanem inkább az MSZP vidékprogramjának kidolgozásában vállaljon szerepet. Jelentős ugrással jutott Csepelre a szabad demokrata Eörsi Mátyás, aki a gazdag második kerületi körzetet hagyta ott a XXI. kerületért.

Kumin Ferenc politológus szerint a nagy pártoknak több az országosan ismert politikusuk, akiket könnyebben lehet tologatni, míg a kis pártok jelöltjei helyben ismertek. Szerinte a Fidesz és az MSZP esetében elég, ha a jelölt elér egy átlagos szintet, a kisebb pártok esetében azonban nem elég húzónév a pártlogó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik