Belföld

MDF: azonos jogállást a részmunkaidőnek

Az MDF szerint törvényben kellene rögzíteni, hogy a részmunkaidő azonos jogállású a teljes munkaidős foglalkoztatással.

A demokrata fórum elképzelései szerint a dolgozónak jogában állna kérni a részmunkaidős foglalkoztatást a tíz főnél több munkavállalót foglalkoztató szervezeteknél – mondta Pusztai Erzsébet, az MDF szakpolitikusa. Hozzátette: a munkaadó ezt a kérést csak akkor utasíthatná vissza, ha a változás a szervezet anyagi biztonságát, létét veszélyeztetné. A kérés elutasítása esetén ugyanakkor a munkavállaló az ügyet munkaügyi bíróság elé vihetné.

A kisebbik ellenzéki párt javasolja, hogy a részmunkaidőben dolgozók számára legyen azonos a próbaidő, a felmondási idő és a szabadnapok száma a teljes munkaidőben foglalkoztatottakéval. A párt azt is szorgalmazza, hogy az állam mutasson példát a munkaadóknak azzal, hogy a köztisztviselők körében lehetőséget teremt a részmunkaidős foglalkoztatásra.

Pusztai Erzsébet kifejtette: az említett változtatások következményeként az anyák gyermekük egyéves kora után visszatérhetnének munkahelyükre, a fogyatékkal élők, nyugdíjhoz közel állók és nyugdíjasok számára pedig könnyebbé válna a munkavállalás. Az intézkedések csökkentenék a munkanélküliséget és rugalmasabbá válna a munkaerőpiaci részvétel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik