Belföld

Számtengerbe veszett Kóka és Áder vitája

Szerda este vitázott az m1 az Este című műsorában Kóka János és Áder János. Az elvileg egyenlő idővel gazdálkodó felek számokkal dobálóztak, de az érzelmekre is hatni akartak.

Parttalan, egymás mellett elbeszélő disputát kaptak azok, akik szerdán az m1 Az Este műsorárát, azon belül Kóka János gazdasági miniszter és Áder János a Fidesz frakcióvezetője között a gazdaságról folytatott vitát választották. Az eredeti végzettségét tekintve orvos Kóka, valamint kihívója, az eredeti végzettségét tekintve jogász Áder a gazdaságról vitázott Baló György moderálása mellett.


A viszonylag szűkre, ötven percesre szabott vita során leginkább számok hátteréről volt szó. Azonban a kihívó fél kérésére a műsor szerkesztői nem jelentettek meg ábrákat az éppen vitatott témáról, a nézőknek helyette a két résztvevő szóbeli kijelentéseire kellett hagyatkozni. Ez sajnos nagyon sok esetben az összehasonlíthatóság rovására ment, ugyanis a felek általában nem tudtak megegyezni a számokban, bár legtöbb esetben a statisztikai hivatal adatait használták.


Áder retorikájában inkább az érzelmekre alapozott, s több alkalommal pontosan idézte a lakossági fórumokon felszólalók érveit. Kóka ezzel szemben szívesebben beszélt volna az általánosságban jól fejlődő gazdaságról.


Gáz és távfűtés


A beszélgetést Áder János, mint az ellenzéki kihívó kezdhette meg, aki egyből egy komoly, a műsor nézettségét befolyásoló tényezőre – a konkurens csatornán futó focimecsre – hívta fel a figyelmet. A rövid kitérő után a vita egyik előrejelzett fő témájára, az energiaárakra terelődött a szó. Mint várható volt Áder a Fidesz kampánya során sokszor előhozott gázáremelkedéssel rukkolt elő. Szerinte a kormány nem tartotta be Medgyessy Péter ígéretét, hogy nem lesz gázáremelés. Áder szerint a lakosság körében 40, a vállalkozásoknál pedig 136 százalékos gázáremelés következett be az elmúlt négy évben.


Nem volt kiszámíthatatlan Kóka gyors válasza sem. Szerinte a világpiaci áraktól Magyarország sem zárkózhat el, s az elmúlt négy évben csupán 27,5 százalékkal emelkedett a gáz ára. Eközben 40-50 százalékkal nőttek a bérek és a nyugdíjak, vagyis az emberek arányosan kevesebbet költenek energiára mint korábban.


Kóka világpiaci árakat firtató felvetésére Áder a gázár áfa-tartalmának növekedése miatt bekövetkezett drasztikus áremelkedésekről beszélt. Az erre adott replikában pedig Kóka a normál áfa-kulcs öt százalékpontos csökkentéséről beszélt.


A vita itt egy kicsit a gázárról elkanyarodva a távfűtésről, valamint a panelkorszerűsítés felé vette az irányt. Abban a felek egyetértése addig terjedt, hogy több mint 2 millió magyar lakik panelban. Abban már nem tudtak megegyezni, hogy ki tett többet a panelekért Magyarországon. Áder szerint a Széchenyi programmal kezdődött minden, míg Kóka – ugyan a Széchenyi programra gyakorlatilag nem válaszolt semmit – azt kifejtette, hogy ebben a ciklusban kaphatnak támogatást a szigetelést és fűtéskorszerűsítést óhajtók.


Megélhetés


A disputa félidőben gyökeres fordulatot vett, és a felek áttértek a plasztikus megélhetés vitapontra. Áder a rezsiköltséget, a fővárosban 74 százalékkal emelkedett csatornázási díjat, valamint a szemétszállítást sorolta e témakörbe, majd Medgyessy Péter Egyetértésben a nemzettel című kormányprogramját citálta, amiben a volt kormányfő ingyenes szívgyógyszert ígért. A felek ezt követően az ingyenes, nem ingyenes dichotómiában mozogva próbálták igazukról meggyőzni a másikat. Kóka ugyan nem mondta ki egyszer sem, hogy ez az ígéret nem teljesült, hanem csak a rászorultság elve alapján kapható támogatások, nem pedig a nyakló nélkül osztott kedvezmények szükségességére hívta fel a figyelmet – többször is hangsúlyozva, hogy liberális politikusként ez a véleménye. Szerinte ugyanis nem jó, ha mindenki a nem rászorulók – mint például ő, vagy Áder – ingyen kapnak bizonyos juttatásokat – tette hozzá a miniszter. Az ígért ingyenes juttatások közül egyedül az ingyenes jogosítvány hiányát ismerte el a gazdasági miniszter. De ez legyen a legnagyobb bajuk – tette hozzá.


Az ingyenes gyógyszerekre visszatérve Áder lakossági fórumokon hallottakkal mutatta be, hogy mennyivel kerül ma többe valakinek a gyógyszer mint négy éve. Mindez szerinte Kökény Mihály hibája, aki 2002-ben felrúgta a gyógyszergyártókkal kötött korábbi megállapodást, ami csak az infláció mértékével hagyta emelkedni a gyógyszerek árát.


Itt Kóka ismét a nyugdíjak 50 százalékos emelkedését állította szembe a szerinte mindössze 25 százalékkal bővülő gyógyszerárakkal, és hangsúlyozta a vásárlóerő növekedését. Áder erre replikázva figyelmeztette a minisztert, hogy ezzel a számmal ne a nyugdíjasklubokban kampányoljon.


Családtámogatás


A családtámogatás kérdése is napirendre került. Áder szerint ugyanis a kormány tönkretette a gyermekek után járó adókedvezmény intézményét, míg Kóka szerint korábban 10, most már 14 ezer forint az egy gyerekre vetített családtámogatás összege.


Kóka ekkor megragadva az alkalma egy „Tények és adatok” című CD-t mutatott fel, amit azonnal Ádernek adományozott, ezzel segítve a frakcióvezető jövőbeni munkáját. Az intermezzót követően visszatért a vitához, s azt állította, hogy a lakosság 97 százaléka jól járt a családtámogatási rendszer átalakításával, s szerinte duplájára nőtt a családi pótlék összege. Ezt Áder cáfolta, majd rávilágított, hogy már az MSZP politikusai sem állítják, hogy duplájára nőtt volna a családi pótlék. A válasz elől kitérve Kóka arra hívta fel a figyelmet, hogy minden esetben lehet találni olyan példát, ami az átlagosnál rosszabb helyzetre utal, de a kormány célja, hogy munkahelyet teremtsen – és szerinte teremtett is, hiszen 400 ezer új munkahely jött létre, miközben csak 330 ezer szűnt meg. A munkanélküliségről szólva a két fél szintén nem értett egyet, s definíciós, illetve módszertani vitába bonyolódtak. Áder a munkanélküliségi ráta emelkedésére, Kóka pedig az aktivitási ráta csökkenésére hívta fel a figyelmet.


Otthonteremtés


A szűkre szabott idő végéhez közeledett, s az utolsó vitapontot, az otthonteremtés kérdését a felek nem is tudták rendesen megvitatni, azonban arra fény derült, hogy a korábbi lakástámogatási rendszerrel 270 ezer, addig a Fészekrakó programmal mindössze 1 ezer lakhelyet vásároltak. A megszüntetés előtt – legalábbis Áder szerint – a kormány fele felvette a kedvezményes kölcsönt. Kóka felszólítására, hogy nevezze meg a hét minisztert, aki élt a lehetőséggel, Áder két minisztert és egy kormánymegbízottat említett.


Rosszabbul élünk


A vitát a felek végül frappáns befejezéssel zárták. Kóka a Fidesz plakátjait parafrazálva azt mondta, hogy most rosszabbul élünk, mint négy év múlva. Erre reagálva Áder kijelentette, csak akkor, ha egy új polgári kormány alakul, Orbán Viktor vezetésével. Majd három pontba ismertette pártja elképzeléseit: munkanélküliek helyett munkahelyeket teremtene, a gyermeknevelést társadalmilag elismert tevékenységgé emelnék, valamint a lakáshitelek kamatát elviselhető szintre vinnék le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik