Belföld

Orbán közelebb hozná a fiatalokhoz a politikát

„Igazi kortárs" magyar politikára van szükség, mert mára alig áthidalható szakadék alakult ki a fiatalok és a politika között - jelentette ki az Országépítő találkozások budapesti fórumán Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke több, fiatalokat érintő konkrét javaslatot is tett a diákhitelre, a pályakezdők elhelyezkedésének segítésére, a középiskolások pályaválasztására és a külföldön élő magyar tudósok hazacsábítására vonatkozóan.

A Fidesz elnöke a Liszt Ferenc tér egyik kávézójában, a Cafe Vianban tartott fórumon fiatalok előtt arról beszélt: 450 ezer forintra kellene emelni a diákhitel maximum felvehető összegét, a kamatok tekintetében pedig vissza kellene térni az előző ciklusban alkalmazott gyakorlathoz, amely szerint a jegybanki alapkamatot fél százalékkal haladhatja meg a diákhitel kamata. Szerinte a középiskolások pályaválasztását úgy kell segítenie a kulturális kormányzatnak, hogy minden évben közzéteszi, milyen esély van később elhelyezkedni a különböző egyetemeken szerzett diplomákkal.

Közölte: a Fidesz kormányra kerülése esetén úgy segítené az oktatásból kikerülő fiatalok elhelyezkedését, hogy a pályakezdő fiatalokat foglalkoztató cégeknek az első két évben nem kellene társadalombiztosítási járulékot fizetniük. Az elképzelések között szerepel olyan program is, amellyel a külföldön dolgozó „tehetséges agyakat” visszahívnák Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik