Belföld

Nem sértette meg a választás tisztaságát a Népszabadság

A Legfelsőbb Bíróság (LB) csütörtöki határozatában helybenhagyta az Országos Választási Bizottság döntését, amely szerint a Népszabadság nem sértette meg a választás tisztaságát, amikor február 28-i számában hirdetésként megjelentette a "A szocialisták Új Magyarország programja" elnevezésű dokumentumot - tájékoztatta az LB az MTI-t.

A kérelmező azért nyújtott be kifogást az OVB-hez, mert úgy ítélte meg, a Népszabadság február 28-i számában “Fejlesztési leltár 2007-2013” címmel megjelent melléklet a lap részeként közzétett politikai hirdetés, ennek ellenére a napilap e jellegét nem tüntette fel.

Az OVB a kifogást vasárnap született döntésében elutasította. A határozat indoklásában felhívta a figyelmet arra, hogy a sajtóban közzétett politikai hirdetés fogalmát sem a választási eljárásról szóló törvény, sem a sajtóról szóló törvény nem tartalmazza. Ezt lapunk kérdésére a Magyar Reklám Szövetségnél is megerősítették.


Az OVB szerint az a sajtóetikai norma, hogy a hirdetésnek el kell különölnie a lap szerkesztősége által készített részeitől, ebben az esetben úgy valósult meg, hogy eltérő betűtípussal szedték, a lap közepén helyezték el önálló oldalszámozással.

Az OVB határozatával szemben a kérelmező bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, arra hivatkozva, hogy a melléklet politikai hirdetés, ennek ellenére a hirdetést feladó párt nevét vagy logóját nem tartalmazza. Úgy vélte, önmagában az oldalak számozásával, a lap betűtípusával jelzett elkülönülés nem elegendő, ezért az olvasók joggal gondolhatták, hogy a Népszabadság önszántából közölte az Új Magyarország programot.

Az LB indoklásában hozzáteszi: az OVB okszerűen és a logika szabályai szerint vizsgálta és értékelte a vitatott melléklet megjelenési módját, az LB is, és úgy ítélte meg, hogy a melléklet az átlagos újságolvasó számára nem keltett olyan benyomást, hogy az az újság szerkesztett részéhez tartozik. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az elkülönülés egyértelműbb módja, ha a politikai pártok programjait és dokumentumait az írott sajtó “fizetett politikai hirdetés” feltüntetésével közli. Ilyen irányú törvényi előírás hiányában ez azonban kötelezettségként nem kérhető számon.

A végzés ellen további jogorvoslatnak nincs helye.


Vörös T. Károly: nem szerencsés a hirdető hiánya


A Népszabadság főszerkesztője, Vörös T. Károly a FigyelőNetnek még február 28-án elmondta: véleménye szerint a négy oldalas reklám jól elkülönül a szerkesztőségi tartalomtól, hiszen más a tipográfia, a számozás, és nem része egyik rovatnak sem. A főszerkesztő hozzátette: ha nincs jelölve a hirdető, az bár nem törvénytelen, de nem szerencsés, hogy nem tüntették fel, ez egy fizetett politikai hirdetés. A napilap főszerkesztője ugyanakkor hangsúlyozta: bármelyik párt számára biztosítanak hasonló megjelenési lehetőséget, ha megfizeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik