Belföld

Négypárti is lehet a parlament?

Az idei választásokra nem mennek el annyian, mint négy évvel ezelőtt – mondták el a közvélemény-kutatók a Politikatörténeti Alapítvány konferenciáján. Szerintük még nehéz megjósolni, hogy MSZP vagy Fidesz győzelem lesz, de még azt sem zárták ki, hogy négypárti lesz a parlament.

A közvélemény-kutató cégek a Politikatörténeti Alapítvány tudományos, szakmai konferenciáján egyöntetűen azt állították, hogy a 2006-os választásokon alacsonyabb lesz a részvétel, mint 2002-ben. „Mondhatni idén átlagos lesz a választási kedv” – magyarázta Hann Endre, a Medián vezetője. Szerinte várhatóan 15 százalékkal kevesebben mennek majd el leadni voksukat, ugyanis adataik szerint már most ennyivel kevesebben mondják, hogy biztosan voksolni fognak, mint négy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. A Medián felmérése szerint míg a két nagypárt szimpatizánsai az elmúlt hónapokban aktívabbnak mutatkoztak, addig az SZDSZ táborában egyre kevesebben akarnak voksolni.

„60 plusz mínusz öt százalékos részvételi arányt tippelek a 2006-os választásokra” – mondta Stumpf István, a Századvég-Tárki elnöke. Ez azt jeleneti, ő is 10-15 százalékos részvételcsökkenést prognosztizál az idei választásokra. Az ő felmérésük szerint is a kisebbik kormánypárt szavazótábora az, amely még nem határozott arról, hogy egyáltalán elmennek-e szavazni.

MSZP és Fidesz versenyben az első helyért

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos véleménykutatási igazgatója elmondta, adataik szerint a biztos pártválasztók körében holtverseny van: a Fidesznek és az MSZP-nek is a biztos szavazótábora körülbelül 1,5 millió főre tehető, és a két tábor részvételi hajlandósága is azonos, nagyjából 71 százalékos. Závecz szerint még a miniszterelnök-jelöltekhez való viszonyuk is ugyanolyan: Gyurcsány Ferenc népszerűsége saját táborában 85 pontos, míg Orbán Viktor népszerűsége a fideszesek között 84 pontos indexet mutat.

A Szonda Ipsos számításai szerint az MSZP és a Fidesz is nagyjából ugyanannyi tartalékkal rendelkezik: maximálisan minkét párt 2, 8 millió körüli embert tud maga mellé állítani. A közvélemény-kutató szerint a nagyobbik kormánypárt az SZDSZ-től 100-200 ezer szavazót tud magához átcsábítani, a Fidesz a többi jobboldali párttól ennél valamivel kevesebbet. Mind a négy közvélemény-kutató azt állította, hogy nem lehet egyértelműen megjósolni, hogy ki is áll jobban, ki nyerheti meg a választásokat.

Lehet még négypárti a parlament

Hann Endre úgy véli, nem kizárt, hogy bejut az SZDSZ és az MDF is, azaz végül négy párt képviselői ülnek majd a Parlamentben. Manchin Róbert, a Gallup igazgatója szerint jelenleg 1-2 százalékkal vezet a Fidesz az MSZP-vel szemben, ugyanakkor eredményeik azt mutatják, erősödik a baloldali tábor.

Stumpf István szerint az elmúlt 15 évben most van a legnagyobb esély arra, hogy csak a két nagypárt jusson be a parlamentbe, bár annak is sok esélyt ad, hogy az SZDSZ elérje az öt százalékos küszöböt. A Századvég elnöke szerint az MSZP csak akkor győzhet, ha az SZDSZ bejut, és ő maga kicsivel jobb eredményt ér el, mint a nagyobbik ellenzéki párt. Závecz Tibor számítása szerint, ha a liberális párt mégsem szerzi meg a szükséges szavazatot, akkor az MSZP-nek öt százalékkal több szavazatot kell szereznie, mint a Fidesznek. Viszont ha a kisebbik koalíciós partner átlépi a küszöböt, akkor elég az egyszázalékos többlet is a szocialista pártnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik