Belföld

A Marketing Centrum döntetlent jelez

A Marketing Centrum március eleji felmérése szerint a Fidesz vezet. Ezt viszont ellensúlyozza a felmérés szerint a két nagy párton kívül egyedüliként a parlamentbe kerülő SZDSZ. Szerintük nem megjósolható, hogy ki szerzi majd meg a kormánytöbbséget.

A közvélemény-kutatás a decemberi felméréshez viszonyítva egyetlen párt támogatottságánál sem észlelt igazán jelentős változást. Ismét vezet a Fidesz. Ugyanakkor az SZDSZ stabil parlamenti bejutónak látszik, és ez kompenzálja az ellenzéki párt előnyét. Tavaly év vége óta az MDF támogatottsága is erősödött egy kicsit, de a kisebbik ellenzéki párt támogatói körében kisebb a választási elszántság, mint a bejutásra esélyes pártok támogatói körében, így továbbra is az a valószínűbb, hogy nem tudják majd átlépni a parlamenti küszöböt.

A Marketing Centrum a 2002-es rekordnál alacsonyabb részvételi arányt valószínűsít április 9-ére. A jelen felmérés adatai szerint 64 százalék a részvételi valószínűségek átlaga, azaz a várható részvételi arány. A két nagy párt hívei nagyjából egyformán elszántak: a Fidesz-támogatók részvételi valószínűsége 73 százalék, az MSZP-támogatóké pedig 76 százalék. A kisebb pártok hívei viszont egyelőre kevésbé lelkesek: az SZDSZ-támogatók részvételi valószínűsége 67 százalék, az MDF-támogatóké pedig csak 64 százalék.

Pillanatnyilag az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a Fidesz-listára a résztvevők 44 százaléka, az MSZP-listára 41 százalékuk, az SZDSZ-listára 6 százalékuk, az MDF-listára 4 százalékuk, az összes többi kis párt listájára pedig együttvéve 5 százalékuk fog voksolni. Ha ezeknek az adatoknak a figyelembevételével mandátumbecsléseket készítünk, akkor a legvalószínűbb eloszlás a következő: Fidesz: 193 mandátum, MSZP: 175 mandátum, SZDSZ: 18 mandátum.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik