Belföld

A parlament helyett a sajtóban vitázik a két nagy párt

A szocialisták a távollétükkel erősítették meg, hogy nem támogatják az általános forgalmi adó csökkentésére vonatkozó kérését - mondta Áder János. Az MSZP szerint rossz vicc, amikor a Fidesz frakcióvezetője próbál az áfacsökkentés élharcosának szerepében tetszelegni.

Sajnálom, hogy a szocialisták nem hallották meg az új lakás építésére váró emberek kérését. Sajnálom, mert a javaslat, amire az Európai Unió lehetőséget biztosít, komoly költségcsökkentést eredményezne egy-egy otthonteremtésbe fogó családnál – közölte az ellenzéki politikus arról a javaslatról, amely 20 százalékról öt százalékra csökkentené a szociális lakások építésének áfakulcsát. Áder János szerint a rendkívüli ülés jól érzékelteti azt, hogy a szocialisták ugyan az elmúlt négy évben az adócsökkentésről beszéltek, de amikor lehetőségük lenne arra, hogy érdemben tegyenek érte, akkor a lábukkal szavaznak, be se jönnek a parlamentbe. Áder János kérdésre válaszolva közölte: a 14. havi nyugdíj kérdésére vissza tudnak térni a választások után, a következő Országgyűlés tárgyalhatja, de az áfacsökkentés esetében szoros a határidő, mivel arról március 31-ig kell nyilatkozni Brüsszelnek.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint nincs törvényalkotási kényszer, csak a kormánynak kell nyilatkoznia a szociális lakásépítés áfájának csökkentéséről az Európai Uniónak március 31-ig. A kormány előkészíti a javaslatot, benyújtja Brüsszelnek, és ezt követően kerülhet ősszel az Országgyűlés elé – közölte a kormánypárti képviselő. Áder Jánosnak, mint volt házelnöknek, jogot végzett embernek tudnia kell, hogy adót csak törvénnyel, november 15-i kihirdetéssel lehet megváltoztatni, így most semmi sem veszett el, ha 2007-re be akarják vezetni az adócsökkentést – tette hozzá.

Az MSZP közleménye szerint: „Rossz vicc, amikor a Fidesz frakcióvezetője próbál az áfa-csökkentés élharcosának szerepében tetszelegni, miközben pártjának elnöke egész egyszerűen nem szavazta meg a felső adókulcs 25 százalékról 20-ra való csökkentését. Rossz vicc, amikor a Fidesz frakcióvezetője olyan lehetőségek kihasználására buzdítja a kormánypárti képviselőket, amelyeket részben a magyar kormány kezdeményezésére nyitott meg az Európai Unió Magyarország előtt is. A legrosszabb azonban az, hogy Áder János nem viccből mondja, amit állít, ráadásul a Fidesz frakcióvezetője pontosan tudja, hogy amit mond, az abszurd.”

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság, illetve az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa (ECOFIN) egyetértett azzal, hogy a korábbi kilenc tagország után az újonnan csatlakozott országokban, illetve az egész integrációban lehetővé váljon bizonyos élőmunkaigényes szolgáltatások kedvezményes áfakörbe sorolása. Az Európai Bizottság az egyes tagállamoknak öt olyan szolgáltatást javasolt, amelyek közül választhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik