Belföld

Tárki: példanélküli életszínvonal-emelkedés

Az elmúlt években nem történt jelentős változás a munkaerőpiacon, valamelyest emelkedett a munkanélküliség, ugyanakkor 2001-2005 között az egy főre jutó jövedelem reálértéken 30 százalékkal emelkedett – derül ki a Tárki friss tanulmányából.

Kolosi Tamás, a Tárki elnöke, a kutatóintézet Háztartás Monitor Jelentések sorozata Feketén, Fehéren című tanulmánykötetének bemutatóján kedden kijelentette: “a rendszerválás óta példanélküli jelentőségű életszínvonal-emelkedés történt ebben a négyéves időszakban”.

Hozzátette: a 2003. évi csúcs után csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek, és a szegénység létszámot tekintve a 2000-es szintre mérséklődött az évtized eleji emelkedés után.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a bemutatón a kedvező tendenciával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ehhez valamelyest az elmúlt években folytatott politika is hozzájárult. Ezek azonban összetett, bonyolult folyamatok, amelyeknél sokkal lassabban hatnak az egyes társadalompolitikai intézkedések – mutatott rá a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik