Belföld

Szijjártó, a balszerencsés kézbesítő

A Fidesz Magyarország 2006 vitasorozatában érintett hat kormánytag közül csak kettőnek sikerült átadnia a vitára szóló meghívót Szijjártó Péter Fidesz-szóvivőnek a keddi kormányülés előtt.

Az ellenzéki politikus újságírók jelenlétében a Parlamentben várta a kormányülésre érkezőket, a vitára szóló meghívót azonban csak Kolber István regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszternek tudta személyesen átadni, Lamperth Mónika belügyminiszter helyett pedig Juhász Gábor államtitkár vette át a levelet.

A vitában érintett másik négy kormánytag – Göncz Kinga szociális miniszter, Csizmár Gábor munkaügyi miniszter, Rácz Jenő egészségügyi miniszter és Nagy Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára – nem érkezett meg a tíz órakor kezdődő kormányülésre, ezért Szijjártó Péter a miniszterelnök titkárságán hagyta a nekik szóló meghívót.

De a Fidesz szóvivője sem távozott üres kézzel, hiszen Juhász Gábortól és Kolber Istvántól a meghívóért cserébe megkapta az MSZP „Erős köztársaság, sikeres Magyarország” című programját, míg Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a liberális párt választási programjával ajándékozta meg. A szabad demokrata politikus átadta Szijjártó Péternek azokat a leveleket is, amelyekben Magyar Bálint oktatási miniszter és Molnár Lajos, a Liberális Egészségügyi Tanács elnöke kezdeményez háromoldalú vitát a Fidesszel és az MSZP-vel a pártok egészségügyi és oktatási programjáról, Mikola István volt és Rácz Jenő jelenlegi egészségügyi miniszterrel, valamint Pokorni Zoltán volt fideszes oktatási miniszterrel és Hiller István szocialista pártelnökkel.

Szijjártó Péter – aki fél tíztől közel egy órán át várta a kormányülésre érkezőket – újságíróknak úgy nyilatkozott az akció után: „Ha Gyurcsány Ferenc kormányának miniszterei és államtitkárai megfutamodnak a viták elől, akkor azt nem lehet másként értelmezni, mint hogy Gyurcsány Ferenc kormányának tagjai nem tudják megvédeni az elmúlt négy esztendő történéseit”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik