Belföld

Önkorlátozó „etikai kódexet” fogadott el az SZDSZ

Manipulációellenes nyilatkozatot, azaz egy szűkített választási etikai kódexet fogadott el az SZDSZ – közölte Pető Iván ügyvivő, miután több liberális képviselőjelölttel együtt aláírta a dokumentumot.

A nyilatkozat egyfajta önkorlátozásra szólít fel, többek közt kimondja, hogy aláírói a választási kampányban tartózkodnak a valótlan állítások megfogalmazásától, a választópolgárok politikai célból történő tudatos megtévesztésétől, a felmerülő kérdések egyoldalú bemutatásától, a felelőtlen, teljesíthetetlen választási ígéretek megfogalmazásától. Emellett tartózkodnak riválisaik rendezvényeinek megzavarásától, saját célokra történő felhasználásától, minden törvénytelen, a demokratikus köznyugalmat aláásó megmozdulástól.

„Mi tehát arra vállalunk kötelezettséget, hogy tudatosan nem vezetjük félre a választókat, azt természetesen garantálni mi sem tudjuk a magunk részéről, hogy tévedhetetlenek vagyunk, vagy nem követünk el esetleg baklövéseket, de éles határvonal van (…) a lendületből mondott butaságok, a tévedések és a tudatos manipuláció között” – hangsúlyozta Pető Iván. Mint mondta, nem nehéz a mostani kampányból manipulációt felidézni, szerinte például az a választók tudatos félrevezetése, ha egy párt valótlan adatokat közöl választási plakátjain.
Az SZDSZ képviselőjelöltjei felkérik más pártok jelöltjeit, hogy csatlakozzanak a nyilatkozathoz – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik