Belföld

Elvi egyetértés a kisebb államról

Mind a négy parlamenti párt egyetért a kisebb és hatékonyabb állam és a versenyképesebb gazdaság szükségességében – derült ki a Magyarország jövőképe 2006-2011 című konferencián.

Az amerikai-magyar és a német-magyar kereskedelmi kamara, valamint a Joint Venture Szövetség által rendezett konferencián Dávid Ibolya azt mondta, hogy az euró 2010-es bevezetése érdekében a költségvetés hiányát csökkenteni kell, 18 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó szükséges, miközben elengedhetetlen a gazdaság kifehérítése.

A munkahelyteremtés elsődlegességéről, a kutatás-fejlesztési politikai kiemelt szerepéről és az uniós források megfelelő szerkezetű felhasználásáról beszélt Hiller István, az MSZP elnöke.

A nemzetközi pénzügyi körök bizalmának visszaszerzését, a fiskális fegyelem megteremtését, a versenyképesség javítását és az euró 2010-es bevezetése melletti társadalmi konszenzus megteremtését emelte ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke.

A következő két évben a pénzügyi egyensúly helyreállítása a legfontosabb, majd erre alapozva 2009-2010-ben a versenyképesség növelése, amelynek középpontjában az adóreform áll – hangoztatta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.

A pártok mindegyike adócsökkentést ígér az elkövetkező ciklusban, az egykulcsos adórendszer bevezetését azonban csak az SZDSZ és az MDF támogatja. Az MSZP és a Fidesz-MPSZ a következő választási ciklusban jelentős adómérséklést kíván végrehajtani, az MSZP azonban tartja magát a korábban elfogadott ötéves adócsökkentési programhoz, míg a Fidesz nagyarányú, 10 százalékpontos tb-járulék csökkentést hajtana végre. A két nagy párt elveti az egykulcsos adórendszer bevezetését.

Ezzel szemben az MDF és az SZDSZ az egykulcsos adórendszer híve, amely a mainál lényegesen egyszerűbbé, átláthatóvá tenné a hazai adóztatást és már ezzel önmagában javítaná Magyarország versenyképességét.

Az egyes pártok adópolitikai nézeteit az MSZP részéről Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes, a Fidesz-MPSZ részéről Tállai András, a párt adóügyi programjának szóvivője, az SZDSZ részéről Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, míg az MDF részéről Katona Kálmán, az országos választmány elnöke fejtette ki kedden Budapesten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik