Belföld

Deutsch: idén naponta 600 ember vesztette el az állását

A Fidesz számításai szerint az utóbbi két hónapban naponta több mint 600 ember veszítette el a munkáját – jelentette ki Deutsch-Für Tamás, ez ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

A politikus szerint a rendszerváltást követő gazdaságtörténetben példátlan módon növekedett a munkanélküliség a 2002-es kormányváltás óta, hiszen az utóbbi négy évben több mint 436 ezerre emelkedett az állástalanok száma. Mint mondta, csak az utolsó két hónapban – 59 nap alatt – több mint 37 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, így kiszámolható, hogy egy nap alatt több mint hatszázan vesztették el munkájukat.


„Mi úgy látjuk, hogy a kormány kizárólag a kampánnyal foglalkozik, ma Magyarországnak csak papíron van kormánya, a Medgyessy-Gyurcsány-kabinet a lovak közé dobta a gyeplőt” – mondta Deutsch-Für, aki szerint a kormány alkalmatlanságát bizonyítja, hogy nem tudta megoldani a munkanélküliség problémáját. Miközben az elmúlt két hónapban a szocialisták „nagy a jólét” kampányukkal foglalkoztak, folytatódtak a tömeges elbocsátások, például a kabai cukorgyár 50 főt, az Unilever 200 főt, a Sanyo dorogi üzeme 151 főt, a Henkel szolnoki gyára pedig 124 főt bocsátott el – tette hozzá.


Hangsúlyozta: az elmúlt 8-10 év minden felméréséből az derül ki, hogy az emberek a legsúlyosabb problémának a munkahely elvesztését tartják, így nyilvánvaló, hogy a mindenkori kormánynak elsőrendű feladata a munkahelyteremtés. A Fidesz őszinte kampányt folytat, amelyben nem „rózsaszínű ígéreteket”, hanem kézzelfogható megoldási javaslatokat tesz – mondta a politikus, utalva arra, hogy ha pártja kormányra kerül, akkor július 1-től 19 százalékra csökkentik a társadalombiztosítási járulékot, bevezetik az Új Széchenyi Tervet, és a teljes foglalkoztatottságot tűzik ki célul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik