Belföld

Orbán megy Merkelhez

Orbán Viktor, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség elnöke Angela Merkel kancellár meghívására március 7-én, kedden Berlinbe látogat – közölte a Fidesz.

A Fidesz elnöke és a Német Szövetségi Köztársaság kancellárja – aki a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is – a találkozó során eszmét cserél a közelgő magyarországi választásokról, a két párt Európai Néppárton belüli együttműködéséről, valamint gazdasági kérdésekről – áll az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

A Hírszerző cikke szerint nem fogadta el Orbán Viktor felkérését Angela Merkel német kancellár, hogy vegyen részt a kampányban és fellépésével támogassa a Fidesz március 18-i listaállító kongresszusát – erősítette meg a lap értesülését a budapesti német nagykövetség. Német kormánykörökből származó információik szerint Merkel a szerverügyhöz nem akarta az arcát adni. A Fidesz-kampány egyik illetékese azt mondta, Merkel stábja előbb jelezte, hogy a kongresszuson nem tud részt venni, más időpontot javasoltak, utóbb azonban azt is visszamondták. Így végül Orbán kénytelen Berlinbe utazni, hogy kedden röviden fogadja őt a szövetségi kancellár.

Orbán befolyásos és ismert támogató nélkül marad a kampányban, mivel – a Népszabadság szerdai beszámolója szerint – lemondta a Fidesz kampányában való részvételt Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter, az UMP elnöke, az európai jobboldal egyik reménysége is. A 2002-es választás előtt Orbán mellett kiálló José-Maria Aznar spanyol miniszterelnök azóta kiesett a hatalomból, a tavalyi Fidesz-kongresszuson felszólaló Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökre szintén parlamenti választás vár április 9-én. Edmund Stoiber-ra számíthat még az ellenzéki pártvezér; ő azonban már nem a német kereszténydemokratákat képviseli, mivel az utóbbi időben végleg a második helyre szorult Merkel mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik