Belföld

Újra kell kopogtatni a lemondott jelöltek után

Még két hétig lehet a jelölt-jelölteknek ajánlásokat gyűjteni. Ha az induló a cédulák leadásának határideje előtt lép vissza, függetlenül attól, hogy leadta-e már a választási irodának a 750 ajánlást, utódjának újra kell gyűjtenie.

Jövő péntekig kell a pártok jelölt-jelöltjeinek leadni a szavazólapra kerüléshez szükséges 750 ajánlást a választási bizottságnak. Felmerül a kérdés, ha most váratlanul visszalépne valaki, az általa már begyűjtött ajánlócédulák átvándorolhatnak-e utódjához, vagy elvesznek? A válasz: újra kell gyűjteni. A jelöltajánlás lényege ugyanis az, hogy az állampolgár a neki szimpatikus személyt juttathatja fel a szavazólapra, így ez nem ruházható át másra – még a párton belül sem. Ezért az új jelöltnek újra kell gyűjtenie a 750 ajánlást, különben a párt az adott körzetben nem képivselteti magát az országgyűlési választásokon hivatalos jelölttel. Ez persze jelen esetben nem egyszerű, hiszen kevesebb mint két hét van a leadás végső dátumáig: március 17-ig, azaz jövő péntekig össze kell gyűjteni a cédulákat.


Az egyén szempontjából azonban nem mindegy, hogy a jelölt leadta-e már a céduláit. Ha ugyanis a visszalépő aspiráns a választási irodába bevitte az összegyűjtött 750 ajánlószelvényt, azok az állampolgárok, akik őt támogatták, nem ajánlhatnak új személyt, mivel az dupla ajánlásnak minősülne, ezt pedig a törvény tiltja.

Ha viszont a jelölt még nem jelentkezett a választási bizottságnál, további kérdéseket vet fel. A választás napján ugyanis ezeket a szelvényeket megsemmisítik, így elvileg elképzelhető, hogyha az adott választó mindenképpen egy bizonyos párt jelöltjét szeretné segíteni, azzal az indoklással, hogy elrontotta az ajánlást, új szelvényt kér, és leadja az új, vagy egy másik párt jelöltjére. Így nem áll fenn ugyan a kettős ajánlás esete, de ez a lehetőség nincs törvényileg szabályozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik