Belföld

Gyurcsány: „Nem vitatkozunk, emelni fogunk”

Már ebben az évben 3500 forinttal emelkedhet a mezőgazdasági nyugdíjszerű járadékosok ellátása, és a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezményt 2007–2008-ban szakaszosan az alap nyugdíjba vonulási korhoz, 62 évhez igazítják – mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő.

A mezőgazdasági, szövetkezeti, szakszövetkezeti járadékból élők havi ellátása 2007 helyett már ez év júliusától 3500 forinttal emelkedik – mondta Gyurcsány Ferenc az Idősügyi Tanács ülését követően az Országos Nyugdíjügyi Konferencián. „Mivel itt idős emberekről van szó, nem vitatkozhatunk tovább arról, mikor kell ezt bevezetni, már az idén (…) emelni fogjuk.” Ezek a járadékosok jellemzően most havi 30 ezer forint körüli ellátást kapnak – tette hozzá. Gyurcsány közölte: a döntés közel 15 ezer embert érint, fél év alatt valamivel több mint 300 millió forint a költségvetési kihatása, amit a költségvetési tartalékokból fedeznek.

A kormányfő, aki egyben az Országos Idősügyi Tanács elnöke, beszámolt arról is: a nyugdíjasszervezetek képviselőivel megegyeztek abban, hogy a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezményt, ami eddig 65 éves kortól járt, az alap nyugdíjba vonulási korhoz, 62 évhez igazítják. Az évente négymilliárd forintba kerülő intézkedést 2007–2008-ban szakaszosan vezetné be a kormány – közölte. Emellett az ülésen megállapodtak abban is, hogy a 13. havi nyugdíjat kiterjesztik a rendszeres szociális járadékban részesülőkre, az intézkedés közel 200 ezer embert érint.

Azok pedig, akik 90., 95. és 100. életévüket betöltötték, abban a hónapban, amikor ezt elérik, 90-95-100 ezer forint egyszeri jubileumi juttatást kapnak – tette hozzá a kormányfő. A szépkorúak körében 13 ezren vannak, akik e juttatásban részesülhetnek.


Harrach Péter, a Fidesz családpolitikai programszóvivője közleményében úgy fogalmaz: a Fidesz támogatja a mezőgazdasági nyugdíjszerű járadékosok ellátásának emelkedését, a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezmény és a 13. havi nyugdíj kiterjesztését, valamint a jubileumi juttatás bevezetését. Hozzáteszi azonban, hogy Gyurcsány Ferenc mai bejelentése sem terelheti el a figyelmet az idősek életét megkönnyítő, anyagi kiszolgáltatottságukat csökkentő 14. havi nyugdíj-kezdeményezéssel kapcsolatos elutasító kormányzati álláspontról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik