Belföld

Fellendülést hoz Putyin elnök látogatása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének

- Putyin orosz elnök látogatásának első napján megállapodás született arról, hogy a transzszibériai vasúton szállított árukat a jövőben Magyarországról viszik tovább az európai célállomások felé. Az átrakó állomás helyszíne Záhony

Putyin elnök ígéretet tett arra, hogy minden támogatást megad ahhoz, hogy itt Európa egyik legjelentősebb logisztikai központja legyen. A másik, a megye szempontjából döntő jelentőségű bejelentés az volt, hogy hosszú idő óta ismét fellendülhetnek a mezőgazdasági kapcsolatok. Nem egyszerűen az alma exportjáról van szó, hanem egy integrált mezőgazdasági termesztésről, melynek során a zöldség- és gyümölcstermesztés Magyarországon, ezen belül is elsősorban megyénkben folyna.

– Az orosz kormány meghirdetett egy mezőgazdasági programot, amelyhez jelentős segítséget vár Magyarországtól: az oroszok vetőmagot, tenyészállatot, mezőgazdasági technológiát vinnének tőlünk. – fejtette ki Gazda László. A továbbiakban hangsúlyozta – Itt nem egyszerű export-importról van szó, hanem egy olyan együttműködésről, amelyben mi segítünk világszínvonalúvá tenni az orosz mezőgazdaságot, úgy, hogy közben ez számunkra is komoly gazdasági előnyökkel jár. Sokáig féltünk attól, hogy orosz-magyar vegyesvállalatok alakuljanak. Remélhetőleg az orosz elnök látogatása eloszlatja ezeket a vállalkozói kételyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik