Belföld

Előzetesben a beomlott piac főnöke

Moszkvában az esti órákban őrizetbe vették a Baszmannij piac igazgatóját. Mark Mesijevet (más források szerint Misijevet) azzal vádolják, hogy elővigyázatlansága és kötelességmulasztása okozta a csütörtök hajnali szerencsétlenséget. Szombat reggel beomlott egy másik tető is – tudta meg a FigyelőNet moszkvai forrásokból.

Ez arra enged következtetni, hogy elsősorban az üzemeltetésben elkövetett szabálytalanságoknak tulajdonítják a katasztrófát. A kupola tervezője, Nodar Kancseli már első nyilatkozataiban fölhívta a figyelmet rá, hogy az erkély üzletekkel volt túlzsúfolva, jóllehet az építmény tervezésekor erről nem volt szó. A “túlsúlyhoz” most még a negyven-negyvenöt centi vastag hó is hozzáadta a magáét, így következhetett be a tragédia. 

Szombat délre hatvanötre emelkedett a szerencsétlenség halálos áldozatainak száma. Huszonkét embert ápolnak a kórházakban, közülük tíz állapota súlyos, egyikőjük életveszélyben van. A romeltakarítás változatlanul nehéz körülmények között folyik, de Jurij Luzskov, Moszkva polgármestere számításai szerint vasárnapra végezhetnek. A város vezetője akkorra ígérte a tömegközlekedés és általában a forgalom visszaállítását is a környező utcákban. Az áldozatok száma nem végleges még, a mentési munkálatok tovább folynak, túlélőt  azonban aligha találnak. 


Jurij Luzskov viszont változatlanul azt mondja, nem a hó okozta a bajt. A romeltakarítók társaságában mindenesetre az ügyészség is gyűjti a tárgyi bizonyítékokat: mindenekelőtt a tetőszerkezet darabjait. Fölmerült ugyanis, hogy a hirtelen leomlást okozhatta az anyag elfáradása, esetleg a korrózió is. Természetesen Nodar Kancseli építészt, a piac tervezőjét is kihallgatták, a lehetséges okok között a tervezői felelősség is szerepel. Kancseli elmondta, hogy a piac idestova harminc éve ( 1977 óta) üzemel, és annak idején mindent az érvényes előírásoknak megfelelően végeztek el, a tervezést és a kivitelezést illetően egyaránt. Még arra is fölhívta a figyelmet, hogy az akkori építési norma négyzetméterenként csak száznegyven kilogramm terhelést engedélyezett, ma a norma kétszázhúsz kilogramm.

Nodar Kancseli egyike a legkiválóbb orosz építészeknek. Több híres épület kupoláját tervezte, a többi között az ő munkája a Megváltó Krisztus templomának kupolacsarnoka és a Manyézs téri földalatti bevásárló központ tetőszerkezete, és még tucatnyi további építmény. Ugyanakkor elsősorban őt tartják felelősnek a Transzval park élményfürdője tetőszerkezetének leomlásáért; a tavalyelőtti szerencsétlenség huszonnyolc emberéletet követelt. A mostani tragédia után azonnyomban elrendelték az összes ilyen konstrukció ellenőrzését, és persze a hóeltakarítást is a tetőkön. Az ugyancsak igen forgalmas Danyilovszkij piacot máris bezárták, amíg teljesen meg nem tisztítják a hótól a tetőszerkezetet. Hogy ez mennyi időt vesz igénybe, nem tudni – válaszolt a piacigazgatóság az érdeklődőknek.


Szombaton reggel beomlott egy másik tető is Moszkvában: hírügynökségi jelentések szerint  egy százötven négyzetméteres, használaton kívüli raktárhelyiség tetőzete nem bírta tovább a rendkívül vastag hótakaró súlyát. Személyi sérülés nem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik