Belföld

Nő az elöntött területek nagysága

Már 183 ezer hektárt borít belvíz, és 95 embernek kellett elhagyni emiatt az otthonát. A Zagyva felső szakaszán az árhullám felső szakaszán viszont meg lehetett szüntetni a készültséget.

Az elöntött terület nagysága folyamatosan növekszik, jelenleg 183 ezer hektárt borít belvíz. Az országban három településen van harmad-, 57 településen pedig másodfokú belvízvédelmi készültség. A belvíz miatt eddig 95 embernek kellett elhagyni az otthonát. A megenyhült időjárás következtében a belvízképződés folytatódik, ezért 85 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 51 szakaszon első, 28 szakaszon, másod fokú és 6 szakaszon harmadfokú.

Árvízvédelmi helyzet

Jelenleg összesen 592 kilométeren van készültség, ebből 408 kilométeren első,- és 184 kilométeren másodfokú árvízvédelmi készültség van. Az árhullám levonulása miatt a Zagyva felső szakaszán meg lehetett szüntetni a készültséget. A Fekete-Körösön és a Krasznán viszont másodfokúra kellett emelni a készültség szintjét.


Meteorológiai helyzet

A jövő hét közepéig két, tőlünk délre kialakuló és keletre vonuló mediterrán ciklon határozza meg térségünk időjárását. Az első ezek közül vasárnapig a déli és keleti vízgyűjtőkön okoz csapadékot, míg a második hatására hétfőtől szerdáig szintén a déli, keleti részeken várható csapadék. A jövő hét második felében az északnyugat, nyugat felől érkező ciklonális hullámok okoznak változékony, többfelé csapadékos időt. A jövő hét elején délen, keleten helyenként 5-10 milliméter csapadék is lehullhat, másutt számottevő csapadék nem valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik