Belföld

Állami vasutat és olcsó autópályát ígért Orbán

Orbán Viktor az Országépítő Találkozások szombathelyi állomásán pénteken a közlekedésről beszélt elsősorban. A Fidesz győzelme esetén garantálná a MÁV állami kézben tartását és családi gépkocsi-programot hirdetett.

Szomorú, kiszolgáltatott Magyarország, a jövőtől félő emberek, akik bízhatnak a Szolidáris Magyarország támogatásában – ezek a klisék kísérték Orbán Viktor szombathelyi látogatását. A Fidesz elnöke nemcsak vasút, hanem családi autóprogramot is hirdetett. A zsúfolásig megtelt városi sportcsarnokban a Fidesz elnöke ismét az összefogásról beszélt és a vadkapitalizmus megszüntetéséről, miközben megtudtuk: 7 helyett 170 km autópályát épített az Orbán-kormány, a MÁV-ot nem fogják privatizálni, és hogy Szombathely az ország közepe, legalábbis politikailag és a Fidesz
szerint.


Egy kellemes, családias happening képét mutatta a szombathelyi
sportcsarnok péntek délután. A bejárat előtt hangyaszorgalommal
árulták a magyar zászlókat, címeres pólókat, orbánviktoros kitűzőket, a Heti Válasz legújabb számát, ám belépve a csarnokba kissé csalódottan kellett megállapítani, hogy mindez kevéssé hatott a szombathelyiekre, akik alig néhány, ráadásul kicsi papírzászlót lobogtattak a kezükben. Az Orbán Viktor előtt fellépő két országgyűlési képviselő-jelölt bemutatkozásában megtudtuk: Szombathely ma egy szomorú, gazdaságilag leépülő és töpörödő város, ahol az elmúlt négy évben nőtt a munkanélküliség, és nőtt a város adóssága, miközben 1998 és 2002 között Szombathely és környéke biztonságban élt és gyarapodott.


Orbán szerint elég a vadkapitalizmusból


Orbán Viktor már nem helyi, hanem, országos problémákkal foglalkozott. „Más életre vágyunk, mint az elmúlt 15-16 évben” – kezdte a Fidesz elnöke. Véleménye szerint  az eltelt másfél évtized a vadkapitalizmusról szólt, amikor elfogyott a munka becsülete és helyette a spekulációval próbáltak meg sokan előbbre jutni. Ennek kapcsán ismét hallhattuk a 700 ezres munkanélküliségre vonatkozó adatokat, és a Fidesz megoldási javaslatát: a párt segély helyett munkát adna az állástalanoknak a magyar kis-és
középvállalkozások bevonásával. Orbán Viktor szerint a vadkapitalizmus helyett Szolidáris Magyarországot kell felépíteni, ahol az állam beavatkozik és megvédi a polgárokat ha kell.


Állami vasút, olcsó autópálya


Az Országépítő Találkozások szombathelyi állomásán a közlekedésre helyezte a fő hangsúlyt Orbán Viktor. Manninger Jenő, volt államtitkár és Fónagy János, egykori miniszter segítségével elemezték a vasút és a közúti közlekedés helyzetét, de segítségükre voltak azok a helybeliek, akik hozzászóltak, elsősorban a vasút témájához.


Ők is megerősítették: az emberek bizonytalannak érzik munkahelyük jövőjét és káosz uralkodik egyes területeken. A Fidesz elnöke Nemzeti Vasútprogramot és Családi gépkocsi-programot hirdetett. Kijelentette: ha ők kerülnek áprilisban kormányra nem fogják privatizálni a vasutat, még egyes szolgáltatásait sem. A családi gépkocsi-programról pedig elmondta: az 1600 köbcentiméteres és az alatti személygépkocsik regisztárciós adóját eltörölnék, és 2007. január 1-től a felére csökkentenék az ezekre az autókra vonatkozó autópályamatrica díjakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik