Belföld

Megállapodás várható a Fidesz és MAGOSZ között

A napokban várható hivatalos megállapodás a Fidesz és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) között - mondta Bagi Béla főtitkár vasárnap a szervezet vasárnapi nagygyűlésén Budapesten.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke megerősítette, hogy követelik az állami földeladások leállítását. Hangsúlyozta: nem fogadják el, hogy a kormány a föld teljes liberalizálását tűzte ki célul. Elmondta: nyíltan hitet tettek, melyik oldalon állnak, a kisgazdáknak pedig azt üzente, hogy nem foglalják el helyüket a politikai palettán.

Kupper András, a Fidesz budapesti elnöke beszédében úgy vélekedett: a magyar gazdáknak nincs becsületük, nem kapják meg a támogatásokat, ugyanakkor az országot elárasztják a külföldiek rossz minőségű áruval. Hangsúlyozta: a mezőgazdaság válsága nem csak a gazdákat, hanem az egész ország gazdaságát sújtja, az ország számára jelent katasztrófát. “Április 9-én részesei leszünk, hogy Magyarország történelme a következő években milyen irányt vesz” – jegyezte meg.

Ángyán József, egyetemi tanár a tavalyi traktoros gazdatüntetésre emlékeztetve elmondta: “emberi minőségi különbséget” tapasztalt a minisztériumban dolgozó politikusok és a gazdák között. Hangsúlyozta: véghezviszik a rendszerváltást, ami Magyarországon 16 éve késik. Hamarosan nagy-nagy ünnepséget fogunk tartani – tette hozzá. Családi gazdaságokra van szükség, nem tőkés részvénytársaságokra – vélekedett.

Ha a magyar ember nem a magyar földön termesztett növényeket és nem magyar állatok húsát eszi, akkor nem létezik a népegészségügy alapját képező élelmiszerbiztonság – emelte ki Mikola István, az előző kormány egészségügyi minisztere. Úgy vélte: ehhez az államnak meg kell szereznie a folyamatok feletti ellenőrzést. “Meg fogjuk nyerni a választásokat, és meg fogjuk magunkat szervezni legalább 20 évre” – mondta a fideszes politikus.

Az eseményen fellépett többek között Pitti Katalin és Sasváry Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik