Belföld

Az 56-os magyar-orosz sportbotrány a kaliforniai filmvásznakon

Március 1. és 12. között mutatják be a kaliforniai San Joseban megrendezésre kerülő filmfesztiválon a Quentin Tarantino dokumentumfilmjét, a Freedom’s Fury-t (A SZABADSÁG DÜHE).

Colin Grey másfél órás alkotása a „Vér a vízben” néven ismertté vált hidegháborús sportbotrányról, az 1956-os melbourne-i olimpián lejátszott magyar-szovjet vízilabda mérkőzésről szól, ahol mint ismeretes a két ország csapatának játékosai több ezer néző előtt verték egymást véresre az ötvenhatos magyar forradalom, illetve annak az orosz tankok bevetésével történt leverése – mintegy utolsó aktusaként.
A filmben a mérkőzés eredeti szereplői szólalnak meg – természetesen magyarul, illetve oroszul. Az amerikai változat különlegessége az, hogy a három magyar és az egyik orosz főszereplőt egy magyar származású, különleges hangadottsággal bíró fiatal magyar-izraeli színész, Mérő Ádám, Adam Meir egy személyben szinkronizálja angolra a szereplők sajátos hang- és beszédstílusával. A film producere, Lucy Lio mellett a szintén magyar származású Andrew Vajna. A film magyarországi bemutatója az 56-os forradalom 50. évfordulóján lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik