Belföld

Feldühített választók verik az aktivistákat

Az SZDSZ és Fidesz aktivistákat bántalmazók egyaránt azzal védekeznek, hogy a szórólapok miatt lettek dühösek, tettük mögött nem volt politikai motiváció. A FigyelőNet szakértője szerint viszont a kisebb pártok kampánya korbácsolja fel a választók indulatait.


MIÉP-Jobbik ajánló-szelvényt lop a Fidesz?

A MIÉP-Jobbik-Kisgazdák nevében jártak el fideszes aktivisták és még azokat az ajánlószelvényeket is összeszedték, amit a választópolgárok nekünk akartak adni – áll a Jobbik közleményében. Az üres szelvényeket szerintük megtartották maguknak, és ami ki volt töltve a MIÉP-Jobbik számára, azt összetépték és a szemétbe dobták.

Az elmúlt egy héten belül két ajánlószelvényt gyűjtő pártaktivistát is fizikailag bántalmaztak. Németh Erzsébet szociálpszichológus szerint számítani lehetett arra, hogy atrocitások érik az aktivistákat, egyrészt, mert az emberek jobban elfordultak a politikától, és ellenségesebbek lettek, mint négy éve. Másrészt a kampány hangvétele miatt felfokozott lelkiállapotba kerültek az emberek, és erről leginkább nem a két nagypárt tehet.

Kis párt, nagyobb uszítás

A szociálpszichológus úgy véli, hogy a leghergelőbb plakátokat a kisebb pártok tették ki az utcákra. „Az MDF cumis plakátja, és a nem veszzük be felirat, a két nagy párt ellen szítanak indulatokat” – magyarázza Németh Erzsébet. Hozzátette: az SZDSZ pedig azzal keltett bosszantotta fel az embereket, hogy a keresztény világ alapimáját, használta fel, és írta át a maga céljaira.

A megoldást az jelentené a szakember szerint, ha valaki végre a nyilvánosság elé állna, és pontosan elmondaná, hogy az ajánlószelvény gyűjtése a demokrácia egyik fontos eleme. „Ezért ne zaklatásnak vegyék, hanem legyenek velük türelmesek, ugyanis ajánlószelvény nélkül nincs jelölt, jelölt nélkül pedig nincs demokrácia” – mondta a szociálpszichológus.

A szórólapok a bűnösök

Az SZDSZ aktivistája kedden csöngetett be egy XI. kerületi lakásba azzal, hogy ajánlószelvényt gyűjt a választásokra. Miután közölte, hogy az SZDSZ számára teszi ezt, a lakó nem szalonképes szavakat használva, a kémlelő ablakon keresztül kidugta a gázpisztolyt, és meghúzta a ravaszt. Az aktivista még aznap feljelentést tett az ügyben.

Schőn Péter őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője azt nyilatkozta, hogy a gyanúsított tettét azzal magyarázta, hogy ittas volt, illetve, hogy korábban már több alkalommal zaklatták a nyugalmát különféle szórólapokkal. Tettének – elmondása szerint – nem volt politikai motivációja. A 43 éves budapesti férfi ellen súlyos testi sértés kísérletének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség.

Nemcsak a liberális aktivista, hanem a pécsi fideszes önkéntes támadója is azzal védekezett, hogy a szórólapok miatt verte meg a 75 éves asszonyt. A baranya megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a gyanúsított múlt pénteken azért támadt az aktivistára, mert a hölgy papírokat gyömöszölt a postaládákba, ezért ki akarta tessékelni a lépcsőházból. A férfi nekilökte a kapunak, amitől az idős hölgy karja eltörött, és megsérült a lába is. A gyanúsított azt azonban állítása szerint nem tudta, az asszony melyik párthoz tartozik.

A Pécsi Rendőrkapitányság vezetője ismeretlen tettes ellen súlyos testi sértés miatt indított eljárást. Ezt követően megérkezett a kapitányságra a Baranya 2. választókerület Fidesz-KDNP képviselőjelöltjének feljelentése a szórólap-terjesztést végző asszonyt ért sérelmek miatt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik