Belföld

Erős árhullám várható Szabolcsban

A január közepén mért 0,8 milliárd köbméterről, 1,8 milliárd köbméterre növekedett a lehullott hó víztartalma a Felső-Tisza vízgyűjtő területén - közölte a térségi vízügyi igazgatóság vezetője.

Bodnár Gáspár elmondta, hogy a Felső-Tisza Bodrog-torkolat feletti vízgyűjtőjében tavaly mérték a rekord hómennyiséget, akkor 3,45 milliárd köbméterre becsületék a szakemberek a víztartalmat. A 2001. március 6-ai árvíz idején, amikor Tarpánál átszakadt a Tisza gátja és az ár elöntötte a beregi településeket, 1,5 milliárd köbméternyi volt a hó víztartalma a folyó magyar-ukrán szakasza mentén, és akkor az olvadás mellett a több napos eső okozta a természeti csapást.

A nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szerdai adatai alapján a folyó Tiszabecs fölötti, csaknem 10 ezer négyzetkilométeres ukrajnai vízgyűjtő területén jelenleg átlagosan 30 centiméter vastag a hótakaró, de akad 60 centiméteres hóréteg is. A Tiszába torkolló Túr mentén 16, a Szamos partjainál 23, míg a Kraszna gátjainál 13 centiméteres átlagban a hótakaró vastagsága a magyar-román határ túloldalán. A folyók szabolcsi szakaszai mentén – ahol 5,4 négyzetkilométert meghaladó a vízgyűjtő terület – átlagban 21 centis a hó – ismertette az igazgató. Bodnár Gáspár megjegyezte: a szerdán nap közben enyhébbre fordult időjárás, valamint az előre jelzett csapadékos, főleg esős idő, minden bizonnyal árhullámot indít el a következő napokon a négy szabolcsi folyón, ahol azonban jelenleg rendkívül alacsony a vízállás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik